Доступність посилання

ТОП новини

Росія: на волю вийшов відставний полковник ГРУ, якого звинувачували у тероризмі


Володимир Квачков виходить із колонії в Мордовії, Росія, 19 лютого 2019 року
Володимир Квачков виходить із колонії в Мордовії, Росія, 19 лютого 2019 року

Відставний полковник Головного управління Генерального штабу Збройних сил Росії (ГРУ) Володимир Квачков вийшов на волю з колонії в Мордовії

7 лютого суд у Мордовії змінив йому вирок у зв’язку з частковою декриміналізацією 282 статті Карного кодексу про розпалювання ненависті і ворожнечі.

У 2013 році Квачков був засуджений до 13 років колонії суворого режиму за звинуваченням у підготовці збройного заколоту і тероризмі. Пізніше Верховний суд Росії скоротив покарання відставному полковнику до восьми років позбавлення волі. Екс-полковник всі звинувачення відкидав.

У 2017 році суд призначив йому ще півтора роки ув’язнення після того, як полковник записав ролик, в якому закликав до «збройної боротьби для захисту вітчизни».

Тепер Зубово-Полянський районний суд скасував останній вирок. Прокуратра підтримала клопотання адвоката.

За версією слідства, Квачков готував повстання силами створеної ним організації «Народне ополчення імені Мітіна і Пожарського»​ (згодом її визнали терористичною і заборонили в Росії).

70-річний Квачков публічно різко критикував владу Росії і політику її президента Володимира Путіна, а також виступав із антисемітськими заявами. Себе називав «християнським націоналістом» і «прибічником російської православної держави».

У січні 2019 року стало відомо про закриття справи проти жительки анексованої Росією Ялти Еліни Мамедової також через часткову декриміналізацію статті про розпалювання ненависті і ворожнечі.

XS
SM
MD
LG