Доступність посилання

ТОП новини

Полонений моряк ВМС у кримському «суді» попросив перекладача з російської – адвокат


Олег Мельничук (праворуч), командир рейдового буксира «Яни Капу», заявив у суді, що «не повністю розуміє російську», сказав його адвокат
Олег Мельничук (праворуч), командир рейдового буксира «Яни Капу», заявив у суді, що «не повністю розуміє російську», сказав його адвокат

Командир рейдового буксира «Яни Капу», старшина Олег Мельничук у підконтрольному Росії суді скористався своїм правом на перекладача з іноземної мови, розповів його адвокат Едем Смедляєв.

Про це він розказав в ефірі каналу «112 Україна». За словами правника, Київський районний суд Сімферополя обрав для його підзахисного такий же запобіжний захід, що й решті полонених – арешт на два місяці.

Читайте також: Захоплені українські моряки в Криму перебувають «під жорстким тиском» ФСБ – ВМС України​

«Він (Мельничук – ред.) скористався правом на перекладача, заявив, що не повністю розуміє, і йому надали перекладача з російської на українську і з української на російську. Він також заявив, що не визнає себе винним, вважає себе непричетним до цієї справи і готовий відстоювати свою невинуватість в будь-якому місці, в тому числі в судах», – сказав Смедляєв.

Адвокат додав, що спілкувався з Мельничуком недовго і встиг лише узгодити позицію захисту. Також старшина зміг коротко поспілкуватися з батьком телефоном.

За словами Смедляєва, моряки Військово-морських сил України, яких захопили співробітники Федеральної служби безпеки Росії, змушені були залишити свої особисті речі на кораблях, а ходити в СІЗО у військовій формі їм не дозволяють.

Раніше 28 листопада кримськотатарський активіст Наріман Джелялов повідомив, що волонтери в Криму зібрали для заарештованих моряків речі, продукти і гроші.

За словами Смедляєва, попри те, що Україна вважає моряків ВМС військовополоненими, в постанові підконтрольного Кремлю суду про притягнення їх до відповідальності не вказано, що вони військові.

28 листопада підконтрольний Кремлю Київський районний суд заарештував усіх 24 затриманих українських моряків та співробітників СБУ.

Читайте також: Захоплені Росією українські моряки: хто вони і що з ними

Їм загрожує до шести років позбавлення волі за нібито «незаконний перетин державного кордону Росії», в чому їм звинувачує російська влада.

25 листопада російські прикордонники у Керченській протоці відкрили вогонь по українських кораблях і захопили три кораблі. Шістьох українських військових поранено, двоє у важкому стані (Росія заявляє, що надала медичну допомогу трьом пораненим, про інших трьох не згадувала).

Росія в окупованому Криму «судить» полонених моряків України
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:24 0:00

Наразі затримані українські моряки перебувають в анексованій Керчі, їх звинувачують у «незаконному перетині державного кордону Росії». Українська прокуратура визнала захоплених Росією моряків військовополоненими.​

Країни Заходу засудили дії Росії. В Євросоюзі закликали до «стриманості і деескалації», а генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ оприлюднив заяву з вимогою до Росії звільнити військовополонених і захоплені кораблі.

26 листопада Верховна Рада проголосувала за введення воєнного стану терміном на 30 діб у внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії та в 10 областях. Це Вінницька, Луганська, Донецька, Запорізька, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Чернігівська, Херсонська.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

(Радіоперехоплення переговорів російського командування з екіпажами кораблів Росії щодо атаки на кораблі ВМС України)

(Відео моменту, коли корабель Росії цілеспрямовано таранить український корабель у Керченській протоці)

Російське судно таранить українське в Чорному морі – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

Порошенко назвав «прямим актом агресії» напад російських прикордонників на українські кораблі

США: ЄС варто посилити санкції проти Росії і відмовитися від «Північного потоку-2»

Потрібно зупинити Путіна, щоб він не пішов далі – у Європарламенті закликають до нових санкцій

XS
SM
MD
LG