Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: МЗС готує документи для розірвання Договору про дружбу з Росією


Президент Петро Порошенко заявив, що Україна юридично готова до припинення договору про дружбу з Росією
Президент Петро Порошенко заявив, що Україна юридично готова до припинення договору про дружбу з Росією

Президент України Петро Порошенко заявив, що очікує від МЗС необхідний пакет документів для початку реалізації процесу припинення Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією. Про це він сказав 28 серпня на нараді з керівниками закордонних дипломатичних установ України.

«Уже найближчим часом я очікую від Міністерства закордонних справ необхідний пакет документів для початку реалізації цього процесу», – заявив Порошенко.

Він зазначив, що «сьогодні ми підійшли достатньо підготовленими і юридично захищеними до наступного кроку – припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та Російською Федерацією, який з вини Москви уже давно став анахронізмом».

У квітні Петро Порошенко заявляв про намір ініціювати скасування тільки низки положень Договору про дружбу та співпрацю між Україною і Росії.

«Я внесу до парламенту законопроект про негайне одностороннє припинення дії окремих положень договору про дружбу, співпрацю та партнерство між Україною і Росією в частині, в якій дія цього договору несумісна з національними інтересами держави та реалізацію нашого права на самооборону», – заявляв тоді Порошенко на XI Київському безпековому форумі.

Читайте також: Відтягувати нема куди – за рік вибори – Клочок про заяву Порошенка щодо договору з Росією

Договір про дружбу, співробітництво і партнерство з Росією, який був підписаний 1997 року, нині є чинним. Документ, серед іншого, передбачає, що сторони «поважають територіальну цілісність одна одної і підтверджують непорушність існуючих між ними кордонів», а також «будують відносини одна з одною на основі принципів взаємної поваги до суверенної рівності, непорушності кордонів, мирного врегулювання спорів, незастосування сили або загрози силою».

У березні 2014 року Росія анексувала український півострів Крим. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму порушенням міжнародного права і засудили дії Росії як незаконні, країни Заходу запровадили проти неї економічні санкції. Кремль заперечує анексію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

Від квітня 2014 року після російської анексії Криму на частині Донбасу триває збройний конфлікт. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній агресії і підтримці сепаратистів. Кремль, попри численні докази, відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці». За даними ООН, за час конфлікту загинули понад 10 тисяч людей.

XS
SM
MD
LG