Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко у розмові з Меркель наголосив на необхідності негайного звільнення Сенцова


Президент України Петро Порошенко і канцлер Німеччини Анґела Меркель скоординували позиції напередодні зустрічі Меркель з Путіним
Президент України Петро Порошенко і канцлер Німеччини Анґела Меркель скоординували позиції напередодні зустрічі Меркель з Путіним

Президент України Петро Порошенко у телефонній розмові з канцлером Німеччини Анґелою Меркель наголосив на необхідності негайного звільнення українського режисера Олега Сенцова та інших українських заручників та політичних в’язнів, повідомляє прес-служба українського президента.

«Особливу увагу Петро Порошенко приділив питанню звільнення українських заручників та політичних в’язнів, які незаконно утримуються на тимчасово окупованих територіях та в Росії, зокрема необхідності негайного звільнення українського режисера Олега Сенцова», – йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що співрозмовники скоординували позиції напередодні зустрічі канцлера ФРН та президента Росії Володимира Путіна, що має відбутися 18 серпня. Петро Порошенко та Ангела Меркель обговорили ситуацію на Донбасі та подальші зусилля, в тому числі миротворчі, для забезпечення прогресу у мирному врегулюванні.

Президент України та Канцлер Німеччини також обговорили безпекові виклики, пов’язані з будівництвом «Північного потоку-2». Співрозмовники узгодили графік наступних контактів у рамках подальшого розвитку двостороннього діалогу, інформує прес-служба президента України.

Читайте також: Експерти ООН закликали російську владу негайно звільнити Олега Сенцова

Засуджений в Росії український режисер Олег Сенцов 14 травня оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів, які перебувають в російських в'язницях. 31 травня він заявив, що його «не цікавить обмін», адже він – «людина, яка йде до кінця».

У Кремлі заявляють, що Сенцов повинен особисто звернутися до президента Росії Володимира Путіна з проханням про помилування.

Прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков, відповідаючи на запитання про перспективи помилування режисера, заявив, що Олег Сенцов засуджений за статтею «тероризм» і «не варто забувати цього» та слідувати нормам російського законодавства.

Сенцов і кримчанин Олександр Кольченко були затримані разом із ще двома громадянами України представниками російських спецслужб в анексованому Криму в травні 2014 року за звинуваченням в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північнокавказький окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали.

За даними українського МЗС, в Росії та анексованому Криму утримують понад 70 українським політв’язнів. Активісти в Україні і по всьому світу продовжують вимагати від Росії та президента Володимира Путіна звільнити незаконно утримуваних українців.

НА ДОТИЧНУ ТЕМУ:

У Кремлі знову прокоментували можливість помилування Сенцова​

Експерти ООН закликали російську владу негайно звільнити Олега Сенцова

Сенцов не проситиме помилування в Путіна – сестра режисера (відео)

На Ямалі заявили, що не взяли до уваги два клопотання про помилування Сенцова – ЗМІ

Голодування Сенцова: Геращенко нагадала Кремлю, що Савченко не просила помилування особисто

Олег Сенцов у російській в'язниці
Олег Сенцов у російській в'язниці

XS
SM
MD
LG