Доступність посилання

ТОП новини

Посольство України про «представництво ДНР» в італійській Вероні: «антиукраїнська провокація проросійських сил»


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Посольство України в Італії назвало повідомлення про відкриття так званого «представництва» угруповання «ДНР», що визнане в Україні терористичним, у місті Вероні «антиукраїнською провокацією місцевих проросійських сил». Як заявляє посольство, це «ганебна подія».

«Посольство України рішуче засуджує будь-які спроби просування та підтримки в Італії терористичних угруповань – фейкових «республік» на території українського Донбасу, що є неприйнятним не лише для країни-члена ЄС, але й для будь-якого суспільства, яке поділяє демократичні цінності та базові правила сучасного світового порядку», – заявили в диппредставництві.

«Посольством та МЗС України у цьому зв’язку проводяться заходи політико-дипломатичного реагування: надіслано відповідну вербальну ноту до МЗС Італії, запити до префектури та квестури (органів державної влади і поліції – ред.) Верони, в яких висловлюється протест проти антиукраїнських провокацій, спрямованих на підрив загальноєвропейської позиції на підтримку територіальної цілісності Української держави, з’ясовується юридичний статус цього «представництва», – мовиться в коментарі посольства.

У дипломатичному представництві України звернули увагу, що в акції «відкриття представництва ДНР» 9 лютого взяв участь Пальмаріно Дзоккателлі, який назвав себе головою цього утворення – за словами посольства, це «одіозний діяч» і «політичний маргінал»: «протягом тривалого часу він був керівником «Регіонального комітету за незалежність Венето (регіону на півночі Італії – ред.)», а з початком російської агресії проти України перекваліфікувався у палкого «промоутера» контактів із тимчасово окупованим Донбасом».

Про «урочисте відкриття представництва ДНР» у Вероні повідомили в суботу, 9 лютого, російські засоби інформації.

Підтримуване і спрямовуване Росією незаконне збройне сепаратистське угруповання «ДНР», що захопило частину Донецької області і визнане в Україні терористичним, час від часу заявляє про відкриття своїх «представництв» у західних країнах. Зокрема, в Італії це вже сталося раніше в місті Турині. Угруповання, що називає себе «республікою» і претендує на якусь «державність», говорить про те, що ці «представництва» є його «посольствами» чи «консульствами». Реєструються ж вони як громадські об’єднання і, не користуючись твердженнями про «консульства» тощо офіційно, формально не порушують місцевих законодавств. Ліквідувати таке «представництво» рішенням суду вдалося наразі в Чехії з ініціативи Міністерства закордонних справ цієї країни.

XS
SM
MD
LG