Доступність посилання

ТОП новини

На місці знайденої могили головного військового прокурора УНР встановили пам’ятний хрест


Довгі роки могила Олександра Чеховича була закинута
Довгі роки могила Олександра Чеховича була закинута

На Львівщині у селі Білка Перемишлянського району 15 травня вперше вшанували пам’ять головного військового прокурора Української Народної республіки (УНР), генерал-хорунжого Олександра Чеховича. Як передає кореспондент Радіо Свобода, нещодавно було знайдено місце поховання Чеховича – на старому цвинтарі у селі Білка. На таблиці було вказано ім’я і рік смерті – 1928.

«Я писав історію села Білка, була інформація, що нібито Чехович тут жив. Ми прийшли на цвинтар і зробили ретельний огляд закинутого цвинтаря, знайшли пам’ятну таблицю», – розповів краєзнавець Василь Лаба.

Військові прокурори Західного регіону України і військовослужбовці Збройних сил України відновили місце поховання Олександра Чеховича, встановили на могилі пам’ятний хрест. Сьогодні відбулося вшанування.

«Родичів у Чеховича не було, але нам вдалось віднайти могилу. Ми вшановуємо пам’ять українського військового юриста, який юридичною нормою і законом з’ясовував важкі політичні перипетії, які впливали на армію УНР у період встановлення українсько держави, розслідував численні справи у ці страшні часи. Як і тоді, так і тепер, ми перебуваємо у стані війни», – сказав під час вшанування головний військовий прокурор України Анатолій Матіос.

Олександр Чехович народився 22 листопада 1870 року у Кам’янець-Подільському. Закінчив Київський кадетський корпус, Військову юридичну академію, служив у артилерійській бригаді російської армії. У 1917 році перейшов на службу українській державі. З жовтня 1918 року працював головним військовим прокурором УНР.

Олександр Чехович змушений був покинути велику Україну у 20-х роках ХХ століття і переїхав на Галичину, яка тоді була під польською владою. Він оселився в селі Білка, де помер у 1928 році. Довгі роки могила була закинута. Лише завдяки мешканцям вона збереглась.

XS
SM
MD
LG