Доступність посилання

ТОП новини

Пристайко вдруге за два дні поговорив із главою МЗС Німеччини – посол


Вадим Пристайко (на фото), за словами Андрія Мельника, обговорював із Гейко Маасом нормандський процес
Вадим Пристайко (на фото), за словами Андрія Мельника, обговорював із Гейко Маасом нормандський процес

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко провів телефонну розмову з німецьким колегою Гейко Маасом, повідомив посол України і Німеччині Андрій Мельник.

Він утонив, що це друга бесіда голів дипломатичних відомств за останні два дні.

«За допомогою наших німецьких друзів глава МЗС України усіма силами намагається зрушити з мертвої точки Нормандський процес», – прокоментував Мельник.

20 вересня сам Пристайко заявив у інтерв’ю виданню «Європейська правда», що радники лідерів країн «нормандської четвірки» погодили не «формулу Штайнмаєра», а «інше чітке формулювання».

Нещодавно президент України Володимир Зеленський заявив, що Київ наполягає на зустрічі лідерів країн «нормандського формату» у вересні. Він зазначив, що лідери країн «нормандської четвірки» розглядатимуть «формулу Штайнмаєра» та всі пункти Мінських домовленостей».

Читайте також: Формула Штайнмаєра. Що вона означає і чому дошкуляє багатьом українцям​?

Цю формулу запропонував свого часу колишній міністр закордонних справ Німеччини і на той час голова ОБСЄ Франк-Вальтер Штайнмаєр. Згідно з його пропозиціями, Донбас отримує «особливий статус» (тимчасово набуває чинності закон про особливості місцевого самоврядування в ОРДЛО) в день проведення виборів на окупованих територіях, іще до виведення чи роззброєння незаконних збройних формувань (російських гібридних сил); після того ОБСЄ засвідчує законність таких виборів, закон набуває чинності постійно.

Навіщо Путіну мирні ініціативи Зеленського по Донбасу?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:11 0:00

XS
SM
MD
LG