Доступність посилання

ТОП новини

У Росії вже є охочі отримати громадянство за другим указом Путіна про спрощений порядок – агентство


Мешканець окупованої частини Донеччини хвалиться російським паспортом, Покровське Ростовської області Росії, 14 червня 2019 року
Мешканець окупованої частини Донеччини хвалиться російським паспортом, Покровське Ростовської області Росії, 14 червня 2019 року

У Росії вже є охочі отримати громадянство цієї країни у спрощеному порядку за другим указом президента Росії Володимира Путіна про це, який стосується, зокрема, колишніх кримчан, повідомило російське агентство «ТАСС».

«На цей момент до територіальних органів Міністерства внутрішніх справ Росії з такими заявами звернулися 125 осіб», – цитує агентство 16 червня відповідь на свій запит від МВС Росії. Йдеться про колишніх мешканців Криму, які не перебували на півострові на час його окупації Росією і відтак не отримали російського громадянства автоматично.

Як мовиться у відповіді, розгляд документів і ухвалення рішень щодо них має бути здійснено протягом трьох місяців, але наразі жодного такого рішення ще не ухвалено і жодного паспорта громадянина Росії за цими заявами не видано.

У Росії 1 травня набув чинності указ Путіна, яким він іще більше розширив категорії громадян України, що мають право звернутися з заявами про прийняття до громадянства Росії у спрощеному порядку, порівняно з попереднім таким його указом за 24 квітня. До осіб, які постійно проживають на територіях окремих районів Донецької і Луганської областей України, названих у попередньому указі, нинішній додав нове широке коло громадян України, а також громадян інших держав чи осіб без громадянства родом із території України.

У документі, зокрема, перелічені такі категорії, як громадяни України, а також особи без громадянства, що народилися і жили у Криму й Севастополі, але виїхали звідти до 18 березня 2014 року, коли Росія, з погляду свого внутрішнього законодавства, оформила анексію Криму, а також члени їхніх родин, чи будь-які іноземці або особи без громадянства, які самі або батьки чи подружжя яких були свого часу депортовані з Криму, а також їхні діти і подружжя.

Днями Росія почала видавати свої паспорти за спрощеною процедурою мешканцям ОРДЛО за першим зі згаданих указів. Рішення Путіна про це ще раніше викликало різку критику Києва і Заходу. Серед інших реакцій, Київ назвав це рішення юридично нікчемним, у ЄС заявили, що вивчають можливість запровадження санкцій проти Росії через видачу паспортів мешканцям окупованого Донбасу за спрощеною процедурою і заборони людям із такими паспортами в’їзду до Євросоюзу, а у США заявили, що не будуть визнавати російських паспортів, виданих за згаданими указами Путіна.

XS
SM
MD
LG