Доступність посилання

ТОП новини

Комітет Конгресу США підозрює, що вугільну компанію Ахметова незаконно вивели з-під санкцій – «Схеми»


Шахта, якій присвоєно проблемний статус, потрапляє під посилений контроль регулятора у США
Шахта, якій присвоєно проблемний статус, потрапляє під посилений контроль регулятора у США

Від вересня 2018 року Комітет з питань освіти та праці Палати представників Конгресу США вивчає деталі угоди, укладеної між вугільною компанією українського олігарха Ріната Ахметова Pocahontas coal company LLC та Управлінням з охорони праці в гірничовидобувній промисловості Міністерства праці США.

Цікавість Конгресу до цієї угоди виникла після того, як управління скасувало статус «систематичного порушника» для шахти Affinity Mine у США, вугілля на якій видобуває компанія Ахметова – Pocahontas coal company LLC – і відправляє на українські коксохімічні заводи. Про це йдеться у розслідуванні програми «Схеми: корупція в деталях» (спільний проєкт Радіо Свобода та телеканалу «UA:Перший»), видання «Українська правда» та ГО «Центр протидії корупції» – «Україна-США: подвійні правила олігарха Ахметова».

Pocahontas coal company LLC – одна з дочірніх компаній американського вугільного підприємства United coal company, що входить в холдинг «Метінвест» Ріната Ахметова. Ця компанія з 2006 року видобуває вугілля на шахті Affinity Mine у Західній Вірджинії.

У 2013 році на цій шахті, протягом двох тижнів, загинуло двоє шахтарів. Одна з трагедій сталася через неякісні запчастини підйомника, на якому гірники спустилися під землю. Під час розслідування трагедії, Управління з охорони праці встановило, що Pocahontas coal company LLC систематично порушує обов’язкові стандарти безпеки праці. За результатами розслідування управління, шахті присвоїли статус порушника – Pattern of Violations (POV), який закріпився за нею на п’ять років.

Шахта, якій присвоєно проблемний статус, потрапляє під посилений контроль регулятора. І якщо протягом трьох місяців після присвоєння такого статусу управління фіксує на цій шахті будь-які нові порушення, то має право видати наказ про виведення шахтарів й відповідно зупинку видобутку вугілля. А це вже серйозні фінансові втрати для власника шахти – йдеться у розслідуванні журналістів.

Pocahontas coal company LLC намагалася скасувати цей статус через Federal Mine Safety and Health Review Commission*, але безуспішно, адже управління щоразу фіксувало на шахті нові порушення й, за підрахунками комітету Конгресу, таких порушень нарахували 265 – протягом п’яти років.

Але попри систематичні порушення й штрафи, регулятор пішов на поступки компанії українського мільярдера. Влітку 2018 року управління з охорони праці уклало з компанією Ахметова мирову угоду й скасувало проблемний статус.

Саме тоді, у 2018 році, угодою між управлінням з охорони праці в гірничодобувній промисловості та фірмою Ахметова зацікавився і Комітет з питань освіти та праці Палати представників Конгресу США. У вересні 2018-го Комітет звернувся до управління праці з проханням надати детальну інформацію про зустрічі із представниками вугільної компанії Ріната Ахметова. У листі до управління, комітет Конгресу висловив сумніви щодо законності угоди із компанією українського олігарха й попросив вказати точну дату повної перевірки шахти, під час якої управління не виявило жодного порушення. Адже тільки в такому випадку управління мало право скасувати проблемний статус.

Розслідування комітету Конгресу щодо компанії триває вже понад рік.

Журналісти відправили запит до «Метінвесту» з проханням про коментар, але там відмовились.

Раніше «Схеми» показали, як в США компанії українського олігарха платять мільйони доларів у разі порушення вимог безпеки на своїх підприємствах, водночас в Україні до відповідальності найчастіше притягують хіба що пересічних працівників його заводу.

Також у розслідуванні «Монополіст «під прикриттям» журналісти розповіли, що холдинг «Метінвест» українського олігарха Ріната Ахметова й народного депутата Вадима Новинського став власником п’яти із восьми коксохімічних заводів, розташованих на підконтрольній Україні території. Така монополізація галузі відбувалась фактично із введенням в оману членів Антимонопольного комітету.

* – Виправлено: Pocahontas coal company LLC не через суд, а через Federal Mine Safety and Health Review Commission намагалася скасувати «статус порушника».

XS
SM
MD
LG