Доступність посилання

ТОП новини

США надішлють півтори тисячі солдатів на Близький Схід – Трамп


Солдати США у місцевості Анбар, західний Ірак, січень 2018 року
Солдати США у місцевості Анбар, західний Ірак, січень 2018 року

Сполучені Штаті відправлять 1 500 солдатів до Близького Сходу, щоб посилити свою присутність на тлі посилення напруги у відносинах з Іраном. Про це президент США Дональд Трамп повідомив журналістам 24 травня.

За словами Трампа, додаткові військові сили відіграватимуть «радше захисну» функцію в регіоні.

«Ми хочемо бути захищеними на Близькому Сході. Ми плануємо надіслати відносно невелику кількість військових, здебільшого для захисту», – сказав Трамп, коли залишав Білий Дім, прямуючи до Японії.

Він додав, що до Близького Сходу прямують «просто зараз дуже талановиті люди».​

«Подивимось, що вийде», – додав він.

Напередодні інформаційне агентство Reuters повідомляло про плани Пентагону надіслати 5 тисяч військових до Близького Сходу.

Читайте також: Трамп спростував можливе розгортання 120 тисяч військових на Близькому Сході на противагу Ірану

У 2015 році Сполучені Штати Америки, Британія, Франція, Німеччина, Китай та Росія підписали Договір про припинення ядерної програми Ірану в обмін на пом’якшення міжнародних санкцій.

Відносини між Тегераном і Вашингтоном стрімко загострилися після того, як у 2018 році США в односторонньому порядку вийшли з угоди, звинувативши Іран в порушенні домовленостей. Позиції США та інших країн, які підписали угоду, розійшлися.

8 травня президент США Дональд Трамп оголосив про нові санкції проти Ірану. Вони стосуються виробництва сталі, алюмінію, міді й заліза. При цьому документ передбачає обмеження як проти виробників металів у самому Ірані, так і проти тих, хто ними торгує.

Згодом Державний департамент США наказав усім державним службовцям, які не пов’язані з екстреними службами, залишити Ірак на тлі загострення відносин із сусіднім Іраном.

XS
SM
MD
LG