Доступність посилання

ТОП новини

З таборів у Сирії повертаються 8 українців: жінка та семеро її дітей –​​​​​​​ журналіст Радіо Свобода 


Після повернення до України родині будуть відновлювати документи, їх перевірять правоохоронні органи
Після повернення до України родині будуть відновлювати документи, їх перевірять правоохоронні органи

До України з Сирії повертаються восьмеро українців – одна жінка та семеро її дітей, які щонайменше з 2019 року перебували у таборі закритого типу «Родж» на північному сході Сирії. Про це повідомляє кореспондентка Радіо Свобода Анжеліка Руденко, яка висвітлює процес евакуації, з сирійсько-іракського кордону.

За її інформацією, до процесу повернення жінок та дітей долучилися фахівці Головного управління розвідки, Міністерства закордонних справ – за дорученням Офісу президента України. Це стало можливим, зокрема, за підтримки влади Іракського Курдистану, яка фактично забезпечила транзитний коридор для вивезення громадян України через Ірак.

«Я живу в Сирії з 2014 року і досі. Шкодую, що покинула свою країну», – сказала репатрійована жінка. Аміна – з Криму і незабаром після анексії Росією півострова переїхала до Львова, а звідти – до Сирії. Одна з її дочок розповіла Радіо Свобода, що в сирійських таборах не вистачає їжі, а сім’я жила у двох тамтешніх таборах.

Після повернення до України родині будуть відновлювати документи громадян України, їх перевірять правоохоронні органи.

«Важливою буде адаптація жінки і дітей до нормального життя», – повідомив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький.

Це другий етап евакуації громадян України на батьківщину.

31 грудня 2020 року Україна повернула з Сирії двох кримських татарок та сімох дітей. Тоді у СБУ заявляли, що «перевірили громадян, утримуваних у Сирії, на наявність можливих зв’язків з учасниками міжнародної терористичної організації «Ісламська держава». За результатами тривалих перевірок контррозвідка Служби безпеки тоді вказала, що не виявила «фактів причетності зазначених українських громадян до терористичної діяльності».

Читайте також: Кримчанки в сирійських таборах: «Вони не переживуть третє літо»

У квітні правозахисна організація Human Rights Watch повідомляла, що сирійська регіональна влада незаконно утримує близько 40 українських жінок і дітей у таборах для біженців. За оцінками активістів, громадянки України входять до 43 тисяч іноземців, яких сирійська влада утримує за підозрою у зв’язках з екстремістським угрупованням «Ісламська держава». За даними правозахисників, щодо жодної з утримуваних жінок не висунули обвинувачень у будь-якому злочині. За даними організації, Україна – одна з 58 країн, серед яких також Франція, Німеччина, Росія, чиї громадяни утримуються у Сирії, Іраку, Лівії та Туреччині за підозрою у зв’язках з екстремістським угрупованням «Ісламська держава».

XS
SM
MD
LG