Доступність посилання

ТОП новини

Франція та Німеччина закликали Іран повернути Британії танкер і членів його екіпажу


За даними власника захопленого Іраном британського судна, на його борту перебувають 23 моряки – з Індії, Росії, Латвії та Філіппін
За даними власника захопленого Іраном британського судна, на його борту перебувають 23 моряки – з Індії, Росії, Латвії та Філіппін

Франція та Німеччина 20 липня засудили дії Ірану, закликавши Тегеран повернути захоплений напередодні танкер і членів його екіпажу.

«Ми з великою стурбованістю дізналися про захоплення британського судна іранськими військовими. Ми це рішуче засуджуємо і висловлюємо нашу повну солідарність зі Сполученим Королівством», – йдеться в заяві МЗС Франції.

Представник Міністерства закордонних справ Німеччини закликав Іран негайно звільнити корабель і екіпаж.

«Це невиправдане втручання в цивільне судноплавство, яке ще більше погіршує і без того напружену ситуацію», – сказали в міністерстві.

Водночас міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф 20 липня написав у твітері, що Іран є гарантом безпеки в Перській затоці, а дії Тегерана там спрямовані на дотримання міжнародних морських законів.

Іранський Корпус вартових ісламської революції 19 липня заявив, що «конфіскував» британський танкер Stena Impero в Ормузькій протоці за нібито недотримання «міжнародних морських правил».

Напівофіційне іранське інформагентство Fars повідомило 20 липня, що затримання Stena Impero пов’язане із аварією іранського рибальського човна, який відправив сигнал лиха, а британський корабель буцімто проігнорував цей сигнал. Власник і оператор Stena Impero, компанія Stena Bulk і Northern Marine, заперечила будь-які порушення з боку екіпажу.

Іранська сторона заявила, що наразі танкер стоїть в порту Бендар-Аббаса, всі члени екіпажу залишаються на кораблі. А це 23 моряки – з Індії, Росії, Латвії та Філіппін.

Міністр закордонних справ Великобританії Джеремі Хант, коментуючи захоплення танкера під британським прапором в Перській затоці, заявив, що «Іран обрав небезпечний шлях». У британському уряді назвали це «очевидним викликом міжнародній свободі судноплавства».

4 липня британським військово-морським флотом був затриманий іранський танкер Grace-1 під прапором Панами за підозрою в контрабанді нафти до Сирії на порушення санкцій Європейського союзу. 19 липня влада Гібралтару продовжила термін арешту судна на 30 днів. 12 липня Тегеран закликав Великобританію негайно звільнити нафтовий танкер.

XS
SM
MD
LG