Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат Трампа скасував поїздку до Києва для зустрічі з Зеленським


Особистий адвокат президента США Дональда Трампа Рудольф Джуліані
Особистий адвокат президента США Дональда Трампа Рудольф Джуліані

Особистий адвокат президента США Дональда Трампа Рудольф Джуліані скасував анонсований раніше приїзд до Києва для зустрічі з новообраним президентом Володимиром Зеленським. Сам Джуліані підтвердив це 11 травня в інтерв’ю американському телеканалу Fox News.

Адвокат вважає, що він би опинився у «середовищі людей, які є ворогами президента, а в деяких випадках і ворогами Сполучених Штатів, і в одному випадку вже засудженої особи, яка була залучена до допомоги демократам у розслідуванні 2016 року».

«Є великі побоювання, що новий президент (України Володимир Зеленський – ред.) оточений людьми, які є ворогами президента (США Дональда Трампа – ред.)», – сказав Джуліані, не уточнивши, кого саме він має на увазі.

У Зеленського наразі не коментували цієї заяви адвоката президента США.

Раніше цього тижня американське видання New York Times повідомило, що Рудольф Джуліані планує відвідати Київ найближчими днями, щоб зустрітися з новообраним президентом України Володимиром Зеленським.

Джуліані сказав представнику видання, що планує зустрітися з Зеленським, аби заохотити його дізнатися більше щодо двох справ, які мають велике значення для Трампа.

Перша – витоки розслідування спеціального прокурора щодо втручання Росії у вибори президента США 2016 року. Друга – можлива причетність сина колишнього віце-президента Джозефа Байдена у діяльність газової компанії Burisma Holding, що належить українському олігарху й політику Миколі Злочевському.

Читайте також: Президентські шанси Байдена під загрозою через звинувачення у конфлікті інтересів в Україні – NYT​

Джуліані сказав в інтерв’ю NYT, що не планує «втручатися у вибори», проте вважає себе вправі цікавитися перебігом розслідування.

«В цьому немає нічого незаконного. Хтось може сказати, що це недоречно. І це не питання зовнішньої політики – я прошу їх провести розслідування, яке вони вже здійснюють і яке інші люди вимагають від них припинити. І я збираюся дати їм причини, чому вони не повинні зупинятися, тому що ця інформація може дуже, дуже допомогти моєму клієнту, а також може виявитися корисною моєму уряду», – сказав він.

Втім, за словами Джуліані, офіційно з боку Зеленського зустріч ще не підтвердили.

Журналіст NYT припускає, що поїздка Джуліані є частиною зусиль команди Трампа «дискредитувати розслідування спеціального прокурора; підважити справу проти колишнього голови передвиборчого штабу Трампа Пола Манафорта; і потенційно нашкодити Байдену, який оголосив про намір боротися за участь у виборах президента 2020 року від Демократичної партії».

Читайте також: Трамп: спецпрокурор Мюллер не має свідчити в Конгресі

Міністр юстиції США Вільям Барр в березні в своєму листі Конгресу про підсумки розслідування повідомив, що Мюллер, який розслідував втручання Росії у президентські вибори у США 2016 року і можливу змову президента Дональда Трампа чи працівників його виборчої кампанії з Росією, не зробив висновку про те, чи перешкоджав президент Дональд Трамп «російському розслідуванню».

Однак сам Мюллер не цілком погодився з тим, як Барр виклав його висновки, через що демократи в Сенаті звинуватили міністра юстиції у введенні громадськості в оману і спробах вигородити Трампа.

Сам Трамп заперечує будь-яке втручання Росії у вибори, на яких здобув перемогу.

XS
SM
MD
LG