Доступність посилання

ТОП новини

Трамп підтвердив виведення частини американських військ із Німеччини


Президент США Дональд Трамп
Президент США Дональд Трамп

Президент США Дональд Трамп підтвердив, що Вашингтон скоротить кількість військовослужбовців, розміщених у Німеччині, до 25 тисяч. Виступаючи в Білому домі 15 червня Трамп звинуватив Німеччину у невиконанні зобов’язань із оборонних витрат НАТО і заявив, що присутність американських військ у країні є занадто дорогою.

Це перше офіційне підтвердження планованого виведення частини американських військ у Німеччині після того, як про це минулого тижня повідомили американські та німецькі ЗМІ.

У Німеччині нині розміщено більше американських військ, ніж у будь-якій іншій країні Європи. Оголошене Трампом скорочення може стосуватися близько 9 500 військових, які постійно дислоковані в цій країні. Очікується, що частина американських військ, які будуть виведені з Німеччини, вирушать до Польщі та інших країн-союзників, а частина повернеться додому.

Бази США в Німеччині сприяють європейській безпеці та використовуються американськими військовими для операцій на Близькому Сході та в Азії. Трансатлантичні зв’язки стали напруженими за правління Трампа, який неодноразово критикував Німеччину та інші європейські країни за невиконання зобов’язання витрачати щонайменше 2% ВВП на оборонні витрати.

Деякі законодавці США, включно з однопартійцями Трампа, республіканцями, попередили, що зменшення присутності американських військ може зашкодити національній безпеці США та зміцнить позиції Росії в Європі.

XS
SM
MD
LG