Доступність посилання

ТОП новини

Синод РПЦ обговорює рішення Константинополя щодо України


Вселенський патріарх Варфоломій (праворуч) і Московський патріарх Кирило під час зустрічі у Стамбулі, 31 серпня 2018 року
Вселенський патріарх Варфоломій (праворуч) і Московський патріарх Кирило під час зустрічі у Стамбулі, 31 серпня 2018 року

Синод Російської православної церкви (РПЦ) 14 вересня зібрався для обговорення єдиного питання – рішення Вселенського патріарха надіслати екзархів в Україну для підготовки автокефалії, повідомляє сайт Московського патріархату.

Прибуття екзархів підтвердив Онуфрій, очільник Української православної церкви, яка перебуває в єдності з Московським патріархатом.

«Один (екзарх – ред.) призначений вести переговорний процес зі стороною так званого патріарха Філарета, інший – зі стороною митрополита Макарія, глави Української автокефальної православної церкви», – вказав митрополит УПЦ (МП) Онуфрій.

На початку обговорення патріарх РПЦ Кирило провів паралелі з подіями 20-х років минулого століття, коли, за його словами, тодішній «патріарх Тихон написав дуже канонічно обґрунтований лист із протестом проти того, щоб на канонічну територію Російської православної церкви… неканонічним шляхом була спрямована якась «комісія» з боку іншої помісної церкви».

За підсумками засідання Синоду російська церква ухвалить рішення.

Минулого тижня в Російській православній церкві (РПЦ) заявили, що розірвуть євхаристійне спілкування з Константинопольським патріархатом у разі, якщо православна церква України отримає автокефалію.

Синод Російської православної церкви 8 вересня вже виступив із заявою, в якій висловив «рішучий протест і глибоке обурення» у зв’язку рішенням Константинопольського патріархату призначити у Києві двох екзархів (повірених).

Читайте також: В очікуванні томосу для православної церкви України. Коли це станеться?

7 вересня Вселенський патріархат призначив двох екзархів у Києві у межах підготовки до надання автокефалії українській православній церкві.

31 серпня предстоятель Російської православної церкви патріарх Кирило відвідав Стамбул та зустрівся зі Вселенським патріархом Варфоломеєм.

Як стверджував речник УПЦ Київського патріархату Євстратій Зоря, представнику російського православ’я не вдалося переконати Вселенського патріарха не надавати томос про автокефалію Українській православній церкві.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

«Україна не питатиме дозволу ні в Путіна, ні в Кирила, як молитися» – Порошенко

Російська церква погрожує розірвати зв’язки з Константинополем в разі надання автокефалії УПЦ

Питання не в тому, буде чи не буде томос для України, а як швидко його нададуть – речник УПЦ КП

Вселенський патріархат не поступився в питанні томосу для України, незважаючи на візит Кирила

Томос для України: потрійна поразка Кремля

Вселенський патріарх Варфоломій I під час вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932–33 років. Київ, 26 липня 2008 року
Вселенський патріарх Варфоломій I під час вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932–33 років. Київ, 26 липня 2008 року
XS
SM
MD
LG