Доступність посилання

ТОП новини

Патріарх Варфоломій про автокефалію УПЦ: втручаємося тому, що це наш обов’язок


Вселенський патріарх Варфоломій I
Вселенський патріарх Варфоломій I

Вселенський патріарх Варфоломій у заяві з нагоди 85-х роковин Голодомору в Україні пояснив мотиви дій Константинопольського патріархату щодо надання автокефалії Українській православній церкві.

«Неприпустимим є те, що Вселенський Престол… залишався б байдужим, коли православні люди, такі, як український народ, страждають та шукають вирішення церковних проблем, які мучать їх протягом століть. Ми втручаємося тому, що це є наш обов’язок… Залишаючись байдужими, ми залишилися б без виправдання перед Богом та історією», – мовиться в датованій 24 листопада заяві патріарха Варфоломія, яку 14 листопада оприлюднив сайт Української православної церкви у США, що є частиною Вселенського патріархату.

«Тому так само, як і ми надали автокефалію всім помісним церквам, Священний синод вирішив надати автокефалію багатостраждальній Православній церкві в Україні, щоб вона також приєдналася до повноти Православ’я в єдності та внутрішньому мирі», – вказав патріарх.

Читайте також: На зустрічі з Порошенком архієреї УПЦ (МП) заявили про «безпрецедентний тиск Москви» – речник президента

11 жовтня синод Вселенського патріархату (материнської структури всіх православних церков світу) постановив, що продовжує процес надання автокефалії українській помісній православній церкві. Синод також постановив відновити канонічний єпископський сан голови Української православної церкви Київського патріархату Філарета і голови Української автокефальної церкви митрополита Макарія, а підпорядковані їм священики і віряни відновлені у спілкуванні зі вселенською Православною церквою.

Далі, як пояснив патріарх УПЦ КП Філарет, керівники українських православних церков – УПЦ КП, УАПЦ і УПЦ (МП), – повинні скликати собор, на якому буде ухвалене рішення про об’єднання церкви й обрано її предстоятеля. Саме йому в майбутньому мають дати томос про автокефалію.

Росія і Російська православна церква виступають проти цього рішення Синоду Вселенського Константинопольського патріархату.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Андріївська церква в Києві, яку передали в безоплатне користування Вселенському патріархату. Церква збудована в 1747–1762 роках
Андріївська церква в Києві, яку передали в безоплатне користування Вселенському патріархату. Церква збудована в 1747–1762 роках

На зустрічі з Порошенком архієреї УПЦ (МП) заявили про «безпрецедентний тиск Москви» – речник президента

5 ознак втручання Росії у надання томосу для України очима українських науковців​

Що означає угода України зі Вселенським патріархатом?

Ми вимагаємо, щоб РПЦ не ховалася в Україні під назвою «українська» – Філарет

Усі православні архієреї в Україні є архієреями Вселенського престолу – архієпископ Йов

Вселенський патріарх Варфоломій I під час вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932–33 років. Київ, 26 липня 2008 року
Вселенський патріарх Варфоломій I під час вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932–33 років. Київ, 26 липня 2008 року

У Радіо Свобода також є цікаві новини, які не потрапляють на сайт. Читайте їх у Telegram-каналі.

XS
SM
MD
LG