Доступність посилання

ТОП новини

ВРП не звільнила суддю, відомого дозволом «Беркуту» штурмувати Майдан


Його покарали суворою доганою з позбавленням премій протягом трьох місяців
Його покарали суворою доганою з позбавленням премій протягом трьох місяців

Вища рада правосуддя під час свого засідання 10 грудня відмовилася звільнити суддю Окружного адміністративного суду Києва Євгена Аблова. Йому закидають порушення правил суддівської етики та стандартів поведінки.

Суддю покарали суворою доганою з позбавленням премій протягом трьох місяців. За таке рішення проголосували всі присутні 13 членів Вищої ради правосуддя, повідомляє Центр протидії корупції.

10 грудня ВРП розглядала скаргу судді Аблова на рішення Другої дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 8 квітня 2019 року про притягнення його до дисциплінарної відповідальності.

Дисциплінарна палата застосувала до нього дисциплінарне стягнення у вигляді внесення подання про звільнення судді з посади. Аблов оскаржив це рішення.

У пресслужбі ВРП наголошують, що ухвалене сьогодні рішення не пов’язане з розглядом суддею Абловим справ у часи Майдану. Він відомий, зокрема, тим, що уможливив штурм Майдану «беркутівцями».

«Цим обставинам дана чи ще буде дана оцінка», – повідомили Радіо Свобода у пресслужбі ВРП.

«Здійснивши перевірку доводів судді Аблова і дослідивши матеріали дисциплінарної справи, член Вищої ради правосуддя Володимир Говоруха дійшов висновку, що Друга дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя дійшла помилкового висновку, що під час заявлення заяви про самовідвід та прийняття ухвали про його задоволення суддя Аблов вчинив дії, які можна розцінювати як дисциплінарний проступок», – йдеться у повідомленні ВРП.

«Водночас за результатами перевірки скарги встановлено, що коментар судді Аблова під час інтерв’ю на телеканалі «Право-ТV» стосовно обставин справи, яка була у його провадженні та передана на розгляд іншому судді, поставив під сумнів об’єктивність і неупередженість оцінки судом фактичних обставин справи, а отже, був шкідливим для авторитету правосуддя. Таким чином, висновок дисциплінарної палати про наявність у діях судді Аблова складу дисциплінарного проступку, передбаченого пунктом 3 частини першої статті 106 закону № 1402-VІІІ, є правильним», – повідомили у пресслужбі ВРП 10 грудня.

Через це ВРП вирішила змінити рішення дисциплінарної палати і застосувати до судді дисциплінарне стягнення у вигляді суворої догани з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді протягом трьох місяців.

Активісти громадських організацій «Центр протидії корупції», Автомайдан та фундації DEJURE принесли на засідання ВРП фото з Майдану, «щоб нагадати членам ради, чим відомий Аблов і які наслідки мало для Революції Гідності».

Під будівлею ВРП відбувалася акція з вимогою звільнити суддю Аблова, який дав підставу «Беркуту» штурмувати Майдан у ніч з 10 на 11 грудня 2013 року.

Штурм Майдану 11 грудня 2013 року. Це було тут (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

Самого Аблова на засіданні ВРП не було, повідомляє ЦПК.

Влітку цього року Генпрокуратура повідомила, що голова Окружного адмінсуду Києва Павло Вовк і двоє його колег – Ігор Погрібніченко та Євген Аблов – отримали підозри у винесенні неправосудних рішень та втручанні в роботу судових органів, зокрема Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Національне антикорупційне бюро України 26 липня оприлюднило записи розмов, імовірно, суддів Окружного адміністративного суду Києва, зокрема голови цього суду Павла Вовка і його заступника Євгена Аблова. Це сталося після того, як співробітники НАБУ і ГПУ провели обшуки в Окружному адмінсуді Києва і в Суворовському районному суді Одеси.

У суді назвали обшуки НАБУ і ГПУ тиском.

XS
SM
MD
LG