Доступність посилання

ТОП новини

Бокс для їжі замість скриньки для голосування: вибори на станції «Академік Вернадський» відбулися


Під час голосування на виборах до Верховної Ради України. Київ, 21 липня 2019 року
Під час голосування на виборах до Верховної Ради України. Київ, 21 липня 2019 року

Полярники зі станції «Академік Вернадський» проголосували на парламентських виборах, повідомило Міністерство освіти і науки України.

У голосуванні взяли участь усі 12 учасників української антарктичної експедиції. Голосування розпочалося о 8:00 (14:00 за Києвом) і тривало 30 хвилин.

Полярники та полярниці голосували лише за загальнонаціональними списками партій, оскільки спецдільниця в Антарктиді не прикріплена до жодного з мажоритарних округів.

Станція «Академік Вернадський» розташована за 15 тисяч кілометрів від Києва і є найвіддаленішою виборчою дільницею України. Полярники використовують роздруковані сканкопії бюлетенів, які напередодні надсилає Центральна виборча комісія. У день виборів в одному з приміщень станції встановлюють саморобну кабінку для голосування та урну. Сканкопію протоколу результатів виборів надсилають до Києва через інтернет.

У МОН розповіли, що полярники голосували на станції в приміщенні бару «Фарадей». Cкринькою для голосування слугував прозорий бокс для їжі, в якому проробили отвір для бюлетенів.

Дострокові парламентські вибори

  • 21 липня в Україні відбулися дострокові парламентські вибори. Їх призначив президент Володимир Зеленський у свої перші дні на посаді.
  • На 424 місця у Верховній Раді претендують майже шість тисяч кандидатів.
  • В Україні продовжує діяти змішана виборча система: 225 народних депутатів обирали за партійними списками та 199 – на одномандатних округах. Ще у 26 округах на Донбасі та в Криму вибори не проводяться, оскільки ці території нині непідконтрольні українській владі. Кожен виборець мав два бюлетені: один із переліком партій, другий – зі списком «мажоритарників».
  • ЦВК має встановити результати виборів до 5 серпня. Упродовж наступних п’яти днів їх мають оприлюднити в офіційній пресі. Відповідно до Конституції, на своє перше засідання Рада має зібратися до 9 вересня 2019 року включно, тобто «не пізніше ніж на тридцятий день після офіційного оголошення результатів виборів».

XS
SM
MD
LG