Доступність посилання

ТОП новини

В ОГП відповіли на інформацію про звільнення прокурорів із групи щодо MH17


На місці катастрофи, 17 липня 2014 року
На місці катастрофи, 17 липня 2014 року

В Офісі генерального прокурора України відповіли на інформацію засобів інформації в Нідерландах про те, що через реформи системи прокуратури в Україні втратили посади українські представники в розслідуванні і підготовці до суду кримінальної справи про збиття літака рейсу MH17: з шести прокурорів п’ятеро були звільнені, один втратив статус прокурора.

Як заявили в ОГП, нині від офісу до роботи міжнародної слідчої групи в Нідерландах залучені чотири його представники. Крім того, на національному рівні, в самій Україні, процесуальне керівництво в цьому кримінальному провадженні здійснюють дев’ять співробітників ОГП, а саме його Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту.

«Вони мають досвід у здійсненні розслідування воєнних злочинів, злочинів проти людяності, терактів та інших найтяжчих кримінальних правопорушень. Це дозволяє не лише забезпечити високий рівень професіоналізму, але також зберігає інституційну пам’ять у розслідуванні загибелі 298 пасажирів літака рейсу МН17 «Малайзійських авіаліній», – мовиться в заяві.

Попереднього дня, 16 лютого, ЗМІ в Нідерландах, де ведеться розслідування, повідомили про звільнення всієї української секції прокурорів – шести осіб – у справі розслідування й підготовки до суду кримінальної справи про збиття над окупованою частиною Донбасу 2014 року авіалайнера «Малайзійських авіаліній» рейсу MH17 із зенітно-ракетного комплексу «Бук» Збройних сил Росії, доставленого на окуповану територію, а після збиття терміново вивезеного назад до Росії.

Як повідомило, зокрема, нідерландське видання NRC, серед звільнених – обидва представники України в міжнародній Спільній слідчій групі, яка розслідує катастрофу. Один зі згаданих шести прокурорів зберіг роботу і далі причетний до розслідування, але він уже втратив статус прокурора, мовиться в статті. Як пишуть її автори, причиною стали реформи системи прокуратури в Україні, внаслідок яких із 1339 прокурорів колишньої Генеральної прокуратури були звільнені 710.

Як наголошує видання, цитуючи звільнених українських прокурорів, їхнє звільнення завдасть тяжкого удару по розслідуванню, а їхнім новим наступникам може бути потрібен принаймні рік, щоб детально вивчити матеріали справи, які протягом п’яти попередніх років зібрали звільнені.

Таким чином, мовиться в статті, цими місяцями в Спільній слідчій групі немає представників України, бо двох нових прокурорів від України можна буде призначити до її складу тільки після 8 березня, коли роботу групи буде формально продовжено.

Тим часом уже 9 березня в Нідерландах має початися перший судовий процес щодо перших чотирьох підозрюваних у справі – трьох громадян Росії і одного України. Як пише видання, завдяки тому, що представники України завершили свою частину справи ще минулого літа, шкода цій конкретній кримінальній справі буде невелика.

Літак «Боїнг-777» «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс MH17 із Амстердама (Нідерланди) в Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий над зоною російської гібридної агресії на сході України 17 липня 2014 року. Загинули 298 людей – усі, хто був на борту. За узгодженням із Україною, на території якої сталася трагедія, міжнародне розслідування очолили Нідерланди, громадян яких було найбільше серед загиблих. У міжнародну Спільну слідчу групу (JIT), яка розслідує обставини збиття рейсу MH17, входять представники Нідерландів, Бельгії, Австралії, Малайзії й України.

XS
SM
MD
LG