Доступність посилання

ТОП новини

«Влада Криму» хоче організувати судові розправи над кримськими татарами – Чубаров


Рефат Чубаров
Рефат Чубаров

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявляє, що окупаційна влада Криму має намір організувати «показові судові розправи» над активістами кримськотатарського національного руху.

«Ескалація напередодні 18 травня –Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу – арештів, допитів і насильства щодо учасників мітингу на підтримку територіальної цілісності України, що відбувся в Сімферополі 26 лютого 2014, свідчить про те, що окупанти мають намір будь-що-будь організувати свідомо незаконні показові судові розправи над активістами кримськотатарського національного руху», – написав він на своїй сторінці в Facebook.

За словами Чубарова, з цією метою десятки заарештованих кримських татар примушували в ході допитів до дачі неправдивих свідчень проти Ахтема Чийгоза, а до самого Чийгоза застосовуються в умовах СІЗО різні заходи тиску і шантажу.

6 травня стало відомо, що у Криму заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, якого утримують у сімферопольському СІЗО, перевели у карцер. У відповідь на це Чийгоз оголосив голодування.

26 лютого 2014 під кримським парламентом зібралися кілька тисяч прихильників кримськотатарського Меджлісу і «Русского единства». Організаторами заходу виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксьонов. Тоді у результаті сутичок двоє людей загинули. Слідчий комітет Росії порушив за цим фактом кримінальну справу.

У рамах розслідування «за підозрою в організації та участі у масових заворушеннях» 29 січня цього року був затриманий заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз. Йому обрали запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до 19 лютого 2015 року, а потім продовжили до 19 травня.

22 квітня у даній справі був заарештований оператор кримськотатарського телеканалу АTR Ескендер Небієв, до цього по даній справі був заарештований кримчанин Алі Асанов. Також 29 квітня 4 представників Меджлісу допитали у справі «26 лютого».

XS
SM
MD
LG