Доступність посилання

ТОП новини

Ризик стати жертвами торгівлі людьми для українців зростає – МОМ


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

В умовах економічної кризи і воєнного конфлікту на Донбасі українці стають вразливішими до загроз торгівлі людьми, заявив Стівен Роджерс, заступник голови представництва Міжнародної організації з міграції в Україні. За його словами, саме скрутне становище змушує українців приймати ризиковані пропозиції еміграції чи роботи за кордоном, на які вони не погодилися б за інших обставин. Особливо вразливою категорією, каже Роджерс, є переселенці.

«Частка постраждалих від торгівлі людьми в Україні в цьому році відносно мала, всього 3%. Разом з тим зафіксовані окремі випадки торгівлі людьми і спроби торгівлі людьми серед внутрішньо переміщених осіб. Як і в минулі роки, випадки торгівлі людьми з метою експлуатації праці становлять близько 90%. Більша частина жертв – від 18 до 35 років. Ці групи населення найбільш чутливі до соціальних й економічним потрясінь, – говорить Стівен Роджерс. – Враховуючи теперішні тенденції, ми очікуємо, що їхня кількість в Україні, на жаль, в найближчий рік може різко зрости».

За даними соціологічного опитування, проведеного компанією GfK Ukraine з нагоди Всесвітнього дня боротьби з торгівлею людьми, 21% потенційних трудових мігрантів погодилися б перетнути кордон нелегально, працювати під замком чи віддати свій паспорт роботодавцю. Чотири роки тому ця цифра становила 14%.

Кількість тих, хто працює за кордоном неофіційно, з 2011 року різко зросла з 28% до майже 41%.

З 2000 року за допомогою до Міжнародної організації з міграції в Україні звернулося близько 11 200 тисяч людей, що постраждали від торгівлі людьми з метою трудової і сексуальної експлуатації більш ніж у 60 країнах.

XS
SM
MD
LG