Доступність посилання

ТОП новини

Гройсман: децентралізацію можуть розглянути в Раді на початку вересня


Володимир Гройсман
Володимир Гройсман

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман висловив сподівання, що законопроект «Про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади» буде винесений на голосування до парламенту вже на початку вересня.

«Судді ретельно розглянули кожен пункт проекту змін і визнали їх правочинність. Таким чином, законопроект буде повернуто до Верховної Ради для прийняття остаточного рішення. Я ще раз хочу подякувати Робочій групі, яка працювала над цим документом, Венеціанській комісії, народним депутатам», – написав Гройсман на своїй сторінці у Facebook.

Конституційний суд України 31 липня оголосив висновок, яким визнав законопроект про внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади таким, що відповідає вимогам статей 157 і 158 Основного закону.

16 липня парламент проголосував за направлення на розгляд Конституційного суду президентського законопроекту змін до Конституції в частині децентралізації, віддавши за це 288 голосів. Після висновків Конституційного суду законопроект знову направлять у Верховну Раду, де для його ухвалення необхідно буде не менш як 300 голосів.

Як наполягало напередодні керівництво держави, ухвалити його депутати повинні до місцевих виборів 25 жовтня.

Законопроект передбачає, що джерелом влади повинні стати місцеві громади, які самі будуть збирати податки і розподіляти бюджети. Обласні та районні адміністрації ліквідують, держава ж буде представлена на місцях інститутом префектів.

Як говорив у своєму виступі перед голосуванням президент України Петро Порошенко, жодного особливого статусу для Донбасу зміни не передбачають.

XS
SM
MD
LG