Доступність посилання

ТОП новини

Росія зарахувала «Херсонес» до своєї культурної спадщини


«Херсонес Таврійський»
«Херсонес Таврійський»

Росія внесла національний заповідник України «Херсонес Таврійський» до списку об’єктів російської культурної спадщини федерального значення. Розпорядження про це підписав прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв, повідомляє прес-служба російського уряду.

«Підписаним розпорядженням об’єкт культурної спадщини «Стародавнє місто Херсонес Таврійський» (Севастополь) віднесений до об’єктів культурної спадщини федерального значення. Мінкультури доручили включити його до єдиного державного реєстру об’єктів культурної спадщини (пам’яток історії та культури) народів Російської Федерації», – мовиться у повідомленні.

У російському уряді заявляють, що національний заповідник «Херсонес Таврійський» – велика музейна і науково-дослідна установа.

Загальна площа заповідника становить близько 500 гектарів. До його складу входять стародавнє городище, ділянки унікальної сільської території біля міста, так звана хора, а також середньовічні фортеці Чембало і Каламіта.

Музейне зібрання налічує близько 220 тисяч музейних предметів основного фонду та близько 20 тисяч предметів науково-допоміжного фонду, що перебувають у фондосховищах музею.

2013 року об’єкт «Стародавнє місто Херсонес Таврійський і його хора» внесли до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО за ініціативою України. У ЮНЕСКО, де, як і в інших органах ООН, окупації Криму не визнають, цей об’єкт далі числиться українським.

1 серпня президент Росії Володимир Путін доручив внести пам’ятники і території Національного заповідника «Херсонес Таврійський» в окупованому Криму до Єдиного державного реєстру об’єктів культурної спадщини народів Росії.

Міністр культури України В’ячеслав Кириленко заявив у відповідь, що рішення Путіна не має ніякої сили. МЗС України розцінило це як спробу привласнити культурні цінності України й ігнорування російською стороною принципів і норм міжнародного права.

Міністерство культури України раніше просило ЮНЕСКО захистити заповідник, який в умовах російської окупації виявився недоступним для українських вчених. Крім того, Асоціація археологів України висловлювала намір звернутися до Європейської асоціації археологів із закликом не співпрацювати з російськими дослідниками, які працюють в окупованому Росією Криму.

XS
SM
MD
LG