Доступність посилання

ТОП новини

МАГАТЕ: Іран вчасно надав необхідну інформацію


Прапор Ірану перед будівлею ООН у Відні, де працює МАГАТЕ
Прапор Ірану перед будівлею ООН у Відні, де працює МАГАТЕ

Міжнародне агентство з атомної енергії заявило, що Іран вчасно й за встановленим графіком подає інформацію в рамках розслідування щодо можливих минулих зусиль Тегерана здобути ядерну зброю.

Таким чином, відповідно до цього графіку, узгодженого з Іраном у липні, генеральний секретар МАГАТЕ Юкія Амано подасть остаточну оцінку цих зусиль до 15 грудня, мовиться в повідомленні агентства.

Тегеран заперечує, що має таємну програму створення ядерної зброї. Та МАГАТЕ веде інспекції оголошених ядерних об’єктів Ірану, щоб контролювати, чи не йде частина ядерних матеріалів країни на таку можливу програму.

Крім того, МАГАТЕ хоче розслідувати твердження, що принаймні до 2003 року Іран здійснював дослідження з метою здобути ядерну зброю, зокрема, проводив вибухові експерименти на військовій базі в Парчині.

У липні Іран і шість із провідних держав світу досягли домовленості, що має на меті унеможливити ймовірну програму створення Іраном ядерної зброї наступними роками. За нею Тегеран погодився значно обмежити свою чинну ядерну програму, що, за його словами, має суто мирні цілі, а Захід у відповідь має поступово зняти санкції, накладені на Іран через цю програму.

XS
SM
MD
LG