Доступність посилання

ТОП новини

«Меморіал»: Мін’юст Росії прирівнює критику влади до спроби її повалення


Олександр Черкасов
Олександр Черкасов

У Росії правозахисний центр «Меморіал» відкидає звинувачення Міністерства юстиції країни в тому, що організація своїми діями «підриває конституційний лад Росії і закликає до повалення влади».

«Мін’юст прирівнює критику влади до спроб її повалення», – заявив голова ради правозахисного центру «Меморіал» Олександр Черкасов.

«Не вважаємо доречним мовчати, якщо бачимо, що представники влади, – в тому числі вищої російської влади, – порушують права людини і норми міжнародного права», – заявляє Черкасов. За його словами, акт Мін’юсту Росії про перевірки «Меморіалу» «повертає… у часи боротьби радянської влади з інакодумцями».

Правозахисник посилається на статтю конституції Росії про те, що людина, її права і свободи є найвищою цінністю, і зазначає, що «не «Меморіал», а саме Міністерство юстиції своїми діями підриває основи конституційного ладу Росії».

Напередодні Міністерство юстиції Росії звинуватило правозахисний центр «Меморіал» в тому, що його члени «підривали основи конституційного ладу Росії, закликаючи до повалення чинної влади і зміни політичного режиму в країні».

В акті перевірки, проведеної Головним управлінням Мін’юсту йдеться: вивчивши сайт «Меморіалу», чиновники зробили висновок, що він «займається політичною діяльністю з метою формування негативної громадської думки щодо держполітики вищих органів держвлади, висловлює незгоду з рішеннями і діями інститутів влади, результатами попереднього слідства і судовими вироками у резонансних кримінальних справах».

В акті є два приклади: цитата із заяви міжнародного «Меморіалу»: «дії Росії проти України підпадають під визначення агресії», і опублікована на сайті думка «про незгоду з вироком, винесеним Замоскворецьким районним судом міста Москви, у «Болотній справі».

XS
SM
MD
LG