Доступність посилання

ТОП новини

У Львові відкрили виставку про Голодомор


Львів’янам презентували невідомі документи про Голодомор
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Львів’янам презентували невідомі документи про Голодомор

У львівському Музеї визвольної боротьби у п’ятницю, 27 листопада, відкрили виставку «Спротив геноциду», присвячену Дню пам’яті жертв голодомору 1932-33 років.

На 16-ти стендах організатори розмістили документи та фотографії, які вдалося розсекретити в обласних архівах та галузевому державному архіві СБУ. Матеріали виставки підготовані Інститутом національної пам’яті та Музеєм визвольної боротьби.

У Львові до роботи над документами долучилися також працівники національного музею-меморіалу «Тюрьма на Лонцького».

«Документи стали доступні з 2008 року. Тоді галузевий архів СБУ відкрив двері з розсекречення архівів щодо Голодомору. Це тривало до 2010 року. Після цього через певну політику тодішньої влади цей процес припинився. І лише з весни минулого року дослідники знову отримали можливість вивчати архіви. Проектом займався, здебільшого, Інститут національної пам’яті, але до нього також долучилися Центр досліджень визвольного руху та національний музей «Тюрма на Лонцького». Але основну частину документів опрацьовували у Києві, оскільки Західну Україну Голодомор не зачепив», – повідомив науковий співробітник музею Олеся Ісаюк.

За його словами, робота над документами включає в себе не лише їхню виїмку з архівів та формальне зняття з них грифу секретності, а й подальше опрацювання, систематизацію даних.

Завідувач Музею визвольної боротьби Володимир Бойко відзначає, що виставка добре скомпонована.

«Кожен розділ підготовано на окремому стенді. Завдяки цьому легше зрозуміти розділ по роках та темах. Вона цікава тим, що тут зображено не лише явище штучного Голодомору, а і його передумови», – зазначає Бойко.

Виставка вже побувала в Івано-Франківську. У Львові вона триватиме до 9 грудня. Після цього її презентують у населених пунктах Львівської області.

У результаті Голодомору 1932-1933 в Україні від голоду померли близько 4 мільйонів людей. Такі дані 26 листопада оприлюднив Інститут демографії та соціальних досліджень імені Птухи НАН. Дослідження проводилося спільно з американськими вченими.

28 листопада о 16:00 українців закликають долучитися до акції «Запали свічку» на знак вшанування пам’яті загиблих у 1932-1933 роках.

XS
SM
MD
LG