Доступність посилання

ТОП новини

Уряд заявляє про тиск на членів конкурсної комісії з обрання членів антикорупційного агентства


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Кабінет міністрів України заявляє про тиск на членів конкурсної комісії з обрання членів Національного агентства з питань запобігання корупції.

«Ми вважаємо, що зараз здійснюється незаконний тиск на членів конкурсної комісії», – йдеться в повідомленні прес-служби Кабміну.

У ньому наголошується, що перший заступник міністра юстиції, голова конкурсної комісії Наталія Севостьянова звертається до членів комісії «не піддаватися на політичний тиск, завершити формування Нацагентства, дообрати додатково 2 членів агентства».

«Зі свого боку Уряд України зробив усе для того, щоб агентство запрацювало невідкладно. Зокрема, в проекті державного бюджету на 2016 рік передбачено 484 мільйони гривень на функціонування НАЗК», – заявляють в уряді.

Також у Кабміні наголошують, що прем’єр Арсеній Яценюк доручив знайти приміщення для антикорупційного агентства.

11 грудня Кабмін призначив членами Нацагентства із запобігання корупції Наталю Корчак, Олександра Скопича і депутата Верховної Ради Віктора Чумака (з фракції «Блок Петра Порошенка»). Всього у складі агентства має бути 5 членів.

Сьогодні активісти звернулися з відкритим листом до прем’єр-міністра України із закликом оголосити знову конкурс на керівний склад Антикорупційного агентства з питань запобігання та протидії корупції.

Як вони зазначають, в такому складі НАЗК не зможе обрати свого голову, для прийняття будь-якого рішення НАЗК потрібно мінімум три голоси, а без голови НАЗК неможливо призначити працівників апарату. Активісти вважають, що антикорупційне агентство створене «в такому вигляді аби відзвітуватися перед ЄС, але не дати йому змогу запрацювати».

Створення Національного агентства з питань запобігання корупції є однією з умов отримання Україною безвізового режиму з ЄС. Національне агентство з питань запобігання та протидії корупції має займатися перевіркою майнових декларацій чиновників.

Очікувалось, що агентство мало би запрацювати до кінця 2015 року.

Створення агентства передбачене законом «Про запобігання корупції», ухваленим 14 жовтня 2014 року. Відповідно до закону, члени агентства призначаються на посаду Кабміном строком на чотири роки за результатами конкурсу.

Боротися з корупцією в Україні повинні три структури: Національне антикорупційне бюро, Спеціальна антикорупційна прокуратура і Національне агентство із запобігання корупції.

XS
SM
MD
LG