Доступність посилання

ТОП новини

Іран: «Революційна гвардія» порівняла саудівську страту з діями «Ісламської держави»


У шиїтському Ірані впливовий Корпус вартових Ісламської революції, відомий на Заході також як «Революційна гвардія», дорівняв страту в сунітській Саудівській Аравії критичного до її влади клірика шиїтської меншини, звинуваченого в тероризмі, з діями сунітського екстремістського угруповання «Ісламська держава».

Як мовиться в заяві Корпусу, «акт середньовічної дикості», як він назвав страту Німра ан-Німра, призведе до краху саудівської монархії.

Натомість угруповання «Ісламська держава» закликало своїх прихильників нападати на саудівських військових і поліцію на знак помсти через те, що одночасно в Саудівській Аравії були страчені й десятки сунітів. Про цей заклик у мережі шифрованих повідомлень Telegram повідомила група моніторингу за діяльністю ісламістів SITE.

Раніше Корпус вартових Ісламської революції Ірану, що діє паралельно до Збройних сил і є головною підпорою ісламського режиму в Ірані, вже виступав із погрозами «суворої помсти» Саудівській Аравії через страту шиїтського діяча.

Нинішня його заява пролунала відразу по тому, як верховний керівник Ірану аятола Алі Хаменеї заявив, що Саудівська Аравія нині зазнає «Божої помсти» через страту Німра ан-Німра. За його словами, страчений діяч не закликав до зброї чи переворотів, а тільки виступав із публічною критикою саудівської влади.

А іранські консерватори закликали до нових протестів у неділю, 3 січня біля посольства Саудівської Аравії в Тегерані після того, як у ніч на неділю юрба напала на це посольство і встигла завдати певної шкоди: порозкидати документи з даху і здійснити в будівлі кілька підпалів, – перш ніж поліція витиснула нападників, переважно студентів релігійних училищ.

Як повідомила вранці прокуратура Тегерана, 40 підозрюваних учасників нападу взяли під арешт, триває розслідування з метою встановити інших.

Хаменеї виступив із заявою через лічені хвилини після того, як у Міністерстві закордонних справ Саудівській Аравії заявили, що Іран, засуджуючи страту клірика, «викрив своє справжнє обличчя, яке полягає в підтримці тероризму».

Обидві країни також обмінялися викликами до своїх МЗС послів іншої держави: Тегеран висловив протест проти страти Німра, а Ер-Ріяд протестував проти цього протесту, назвавши його неприпустимим втручанням у свої внутрішні справи.

Із різкою критикою страти Німра виступив також Ірак, де при владі перебувають переважно шиїти. Розкритикували її і в Європейському союзі та у США.

У родині Німра висловили сподівання, що реакція на його страту буде мирною.

Німра ан-Німра стратили в суботу, 2 січня, разом із групою інших людей – іще троє з них теж були шиїтами, 43 інших – членами сунітської ісламістської мережі «Аль-Каїда». Шиїтів засудили у зв’язку з насильством під час протестів 2011–2013 років, унаслідок якого загинули кілька працівників поліції і понад 20 демонстрантів; сунітів-ісламістів – за причетність до нападів 2003–2006 років, під час яких загинули сотні людей. Загалом того дня стратили 47 людей у 13 різних місцях Саудівської Аравії. Це була наймасовіша страта в цій країні від 1980 року.

Попереднього, 2015 року в Саудівській Аравії стратили, за даними правозахисників, 158 людей – найбільше число за два десятиліття.

Надійних даних про страти в Ірані за той рік немає; 2014-го Тегеран офіційно визнав 289 страт, але, за даними правозахисників, усього було страчено 743 людини.

XS
SM
MD
LG