Доступність посилання

ТОП новини

Депутати відправили до КСУ зміни до Конституції в частині правосуддя


©Shutterstock
©Shutterstock

Народні депутати України 231 голосами висловились у четвер за направлення до Конституційного суду законопроекту № 3524 про внесення змін до Конституції України щодо правосуддя. Водночас жодного голосу не віддала фракція «Опозиційний блок».

У сесійну залу його як невідкладний вніс президент України Петро Порошенко, при цьому залишивши у документі право парламенту відправляти у відставку генерального прокурора.

«Таким чином, дострокове звільнення з посади генерального прокурора здійснюватиметься на підставі не лише закону, але й Конституції. Що ж до решти положень, то вони передбачають забезпечення незалежності судової влади, її деполітизації і підвищення професійних стандартів суддівського конкурсу», – сказав представник президента у Верховній Раді Степан Кубів.

У грудні минулого року Верховна Рада направила до Конституційного суду України президентський законопроект про внесення змін до Конституції в частині правосуддя (№ 3524/П). 22 січня КСУ визнав, що запропоновані зміни відповідають вимогам Конституції.

Відповідно до процедури, після отримання висновку Конституційного суду парламент попередньо схвалює законопроект щонайменше 226 голосами, остаточно закон про внесення змін до Конституції України ухвалюється на наступній сесії конституційною більшістю (не менше ніж 300 голосами).

У жовтні минулого року Венеціанська комісія на пленарному засіданні надала позитивний висновок щодо проекту змін до Конституції України в частині правосуддя.

Перша із фундаментальних змін, закладених у положеннях проекту, – те, що розвиток кар’єри суддів та питання звільнення суддів більше не залежатимуть від Верховної Ради і президента. Ці повноваження покладаються на Вищу раду правосуддя – реформовану Вищу раду юстиції, а президент лише затверджуватиме ці призначення своїм указом.

Також передбачається перехід від 4-рівневої до 3-рівневої судової системи. Реформа судової системи передбачає також зміну вимог до кандидатів на посаду судді: вік не менше ніж 30 років і щонайменше 5 років правничого стажу. Судді, які бажають продовжити свою роботу на посаді, повинні будуть пройти оцінювання за критеріями компетентності, доброчесності і дотримання професійної етики. Крім того, відтепер перед призначенням на посаду судді рік навчатимуться у Національній школі суддів України.

Та попри це, низка експертів наголошує на ризику повторення ситуації, коли у судах, як і в органах прокуратури, після переатестації можуть залишитися ті ж самі люди.

Загалом в Україні працює близько 9 тисяч суддів. Згідно з численними соціологічними опитуваннями, довіра до судової гілки влади складає не більше ніж 3%.

XS
SM
MD
LG