Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники нагадують «нормандській четвірці» про компонент прав людини в Мінських угодах


Міністри закордонних справ країн «нормандської четвірки»
Міністри закордонних справ країн «нормандської четвірки»

Українські правозахисні організації, які є учасницями Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі», вирішили нагадати перед черговою зустріччю міністрів «нормандської четвірки» про закріплений у Мінських угодах компонент прав людини. Про це 6 січня повідомила у Facebook одна з організацій, яка підписалася під спільною заявою правозахисників, – Центр громадянських свобод.

Українські правозахисні організації відзначають ризики, які закладені до окремих пунктів мінських домовленостей.

«Ідеться про проблему звільнення незаконно утримуваних осіб і заручників, що перебувають як у Росії, так і в окупованому Криму і на територіях під контролем так званих «ДНР» та «ЛНР». На думку правозахисників, вони мають бути звільнені безумовно, незалежно від виконання інших пунктів мінських домовленостей», – вказують у Центрі громадянських свобод.

«Звільнення заручників та незаконно утримуваних осіб має стати безумовною нагальною вимогою. Її не можна прив’язувати до виконання інших пунктів мінських домовленостей. Особи, що перебувають у полоні у незаконних збройних формувань, можуть не дожити до чергового раунду переговорів», – цитують у Центрі громадянських свобод спільну заяву правозахисників.

Українські правозахисні організації також наголошують на небезпеці, що, на їхню думку, криється в положенні про амністію, яка може перетворитися на безкарність для тих, хто вчиняв тяжкі злочини на Донбасі.

Третій важливий пункт стосується виборів. Автори звернення наполягають, що за умов відсутності реального забезпечення прав людини вибори перетворюються на «інструмент легітимізації військових диктатур».

Під документом підписалися Центр громадянських свобод, Східноукраїнський центр громадських ініціатив, Луганська правозахисна група, Луганський правозахисний центр «Альтернатива», Донецький «Меморіал», Громадський комітет захисту конституційних прав і свобод громадян.

Раніше цього тижня керівник українського зовнішньополітичного відомства Павло Клімкін повідомив, що зустріч міністрів закордонних справ країн «нормандської четвірки» (Україна, Німеччина, Франція, Росія) може відбутися 13 лютого в Мюнхені.

XS
SM
MD
LG