Доступність посилання

ТОП новини

МЗС закликає Росію допустити українських медиків до Надії Савченко через погіршення її здоров'я


Надія Савченко
Надія Савченко

Міністерство закордонних справ України закликає Росію невідкладно дозволити українським медикам відвідати ув’язнену українську громадянку, народного депутата Надію Савченко через погіршення стану її здоров’я. Про це йдеться у заяві МЗС у п’ятницю.

«МЗС України висловлює рішучий протест у зв’язку із продовженням утримання незаконно засудженої російською владою громадянки України Надії Савченко, що зумовило значне погіршення стану її здоров’я і становить небезпеку життю. Обурення викликає безпідставна відмова російської сторони у дозволі на відвідання утримуваної Надії Савченко кваліфікованими українськими лікарями, що свідчить про намагання російської влади приховати реальний стан її здоров’я та ввести в оману світове співтовариство щодо задовільного самопочуття», – йдеться у заяві.

Українські дипломати заявляють, що за умов утримання Надії Савченко в Росії відповідальність за стан здоров’я та її життя несе російська сторона.

«МЗС України звертається до російської сторони невідкладно надати дозвіл на відвідання Надії Савченко українськими медиками і негайно звільнити її, як це передбачено Мінськими домовленостями, підписантом яких є також Російська Федерація», – йдеться у заяві.

24 березня адвокат Надії Савченко Марк Фейгін заявив, що стан здоров’я українки поки не викликає серйозних побоювань, однак зробити більш конкретні висновки можна буде зробити, «тільки якщо її внутрішні органи обстежить серйозний фахівець».

Раніше в медичному управлінні ФСВП Росії повідомили, що голодування Савченко не несе серйозних ризиків її здоров’ю. У відомстві заявили, що у тюремних медпрацівників є всі умови для надання українці будь-якої медичної допомоги.

Донецький міський суд Ростовської області Росії 22 березня засудив Надію Савченко до 22 років колонії загального режиму, визнавши її винною у вбивстві двох російських журналістів під Луганськом влітку 2014 року. Савченко вирок не визнає. Правозахисні організації вважають її політичним в’язнем.

XS
SM
MD
LG