Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат: кримського майданівця в колонії утискають за національною ознакою


Олександр Костенко
Олександр Костенко

Кримського активіста Євромайдану Олександра Костенка в російській колонії утискають за національною ознакою, заявив в ефірі Радіо Крим.Реалії його адвокат Дмитро Сотников.

«До українців, які там з ним перебувають, до нього, є певні утиски за національною ознакою. Більшість хлопців, які з ним сидять, вони за національністю чеченці. В силу специфіки даної зони – це зона для колишніх співробітників правоохоронних органів – йому там складно», – розповів адвокат.

За його словами, Олександр Костенко відмовився від медичної допомоги в колонії і попросив про можливість лікувати його хвору руку в міських медичних установах.

«Він від повторної операції в умовах колонії відмовився. Тому що там, каже, дуже антисанітарні умови. Люди в основному страждають якимись захворюваннями типу гепатиту, ВІЛ й іншими, які традиційно присутні на зоні. Тому він просив, щоб його оперували в міських медичних установах. І взагалі просив, щоб зробили не операцію, а реабілітували руку. Операція у нього вже була, йому видалили частину суглоба ще в Сімферополі і він боїться, що рука взагалі не буде працювати», – розповів Дмитро Сотников.

Кримського активіста Євромайдану Олександра Костенка судили в Сімферополі після анексії Криму Росією і засудили до чотирьох років позбавлення волі. Його визнали винним у нанесенні тілесних ушкоджень співробітнику спецпідрозділу «Беркут» в Києві в 2014 році і зберіганні частин зброї.

До винесення вироку Костенко перебував в СІЗО Сімферополя, а потім був переведений в колонію Кірово-Чепецька Кіровської області.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію й анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій проти Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG