Доступність посилання

ТОП новини

Косово оголосило Воїслава Шешеля персоною нон-ґрата і заборонило йому в’їзд 


Воїслав Шешель
Воїслав Шешель

Косово оголосило сербського ультранаціоналіста Воїслава Шешеля персоною нон-ґрата, заборонивши йому в’їзд в країну. Це сталося через кілька днів після того, як Міжнародний кримінальний трибунал щодо колишньої Югославії 31 березня виправдав Шешеля за звинуваченням у скоєнні військових злочинів.

«Допуск Шешеля неможливий з причин, які є очевидно трагічними для тисяч людей через його слова і вчинки на Балканах», – повідомив міністр закордонних справ Косова Петріт Селімі.

Свою стурбованість рішенням трибуналу в Гаазі висловили раніше Хорватія та Боснія і Герцеговина. Через кілька годин після виправдального вироку в’їзд Шешелю на свою територію заборонила Хорватія, а Боснія і Герцеговина заявила, що теж розглядає такий крок.

Шешель, який планував взяти участь у виборах в Сербії 24 квітня, казав, що хоче відвідати населені сербами райони на півночі Косова.

31 березня Міжнародний кримінальний трибунал у справах колишньої Югославії виправдав 61-річного сербського ультранаціоналіста Воїслава Шешеля, обвинуваченого у воєнних злочинах і злочинах проти людяності.

Сам Шешель не був присутній на оголошенні вироку. Він був звільнений у 2014 році після того, як лікарі поставили йому діагноз «рак у термінальній стадії». Відтоді він став активним учасником сербського політичного життя, хоча рішення суду це йому забороняло.

Гаазький трибунал тимчасово відпустив Шешеля на лікування до Сербії за умови, що там він не контактуватиме з жертвами і свідками в його справі, не чинитиме на них тиску і буде зобов’язаний повернутися до трибуналу на його першу вимогу.

Шешеля, який був заступником прем’єр-міністра за правління покійного нині президента Сербії Слободана Мілошевича, звинувачують за трьома пунктами в злочинах проти людяності і за шістьма пунктами – у воєнних злочинах за розпалювання етнічних чисток під час воєн у колишній Югославії.

Воїслав Шешель перебував під вартою з 2003 року, коли він сам здався Гаазькому трибуналові. Процес у його справі розпочався 2007 року.

XS
SM
MD
LG