Доступність посилання

ТОП новини

Назарбаєв нагадав про ситуацію в Україні тоді, як тривають протести в Казахстані


Нурсултан Назарбаєв
Нурсултан Назарбаєв

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв згадав про Україну в той час, як тривають протести через рішення казахстанського уряду приватизувати великі ділянки державної землі сільськогосподарського призначення.

Назарбаєв попередив про небезпеку національної роз’єднаності, згадуючи політичні, соціальні та економічні потрясіння в Україні, де прозахідний уряд веде боротьбу з проросійськими сепаратистам на сході країни після анексії Москвою українського Криму в 2014 році.

«Україна, друга за величиною екс-радянська держава, сьогодні має економіку, яка становить половину казахстанської», – сказав він у своїй промові з нагоди Дня народної єдності.

«Тому що немає єдності, немає почуття мети, жодне завдання не вирішуються, [люди] зайняті іншими речами: боротьбою, вбивством, скандалами», – додав Назарбаєв, який керує Казахстаном з моменту розпаду Радянського Союзу.

Тим часом, протестувальники в містах Кизилорд і Жанаозен 1 травня влаштували демонстрації проти намірів уряду виставити на аукціон державні землі для продажу приватним власникам, починаючи з 1 липня. За словами свідків, кілька протестувальників в Кизилорді були затримані.

Кизилорд, 1 травня 2016 року
Кизилорд, 1 травня 2016 року

Сотні казахстанців в декількох містах з 24 квітня об’єдналися проти приватизації на тлі чуток, що іноземцям дозволять купувати землю.

Уряд каже, що іноземці будуть мати лише можливість орендувати землі сільськогосподарського призначення, і влада попереджає, що злочином є поширення «неправдивої інформації про приватизацію землі».

На цю ж тему:

30.04.2016
Казахстан повільно наближається до межі, до якої у 2013 році прийшла Україна

Спостерігачі вважали, що ерозія режиму Назарбаєва почнеться тільки після зміни влади. Однак вийшло інакше дал

XS
SM
MD
LG