Доступність посилання

ТОП новини

Прокуратура АРК: за фактом затримання заступника голови Меджлісу в Криму відкрили провадження


Ільмі Умеров
Ільмі Умеров

Прокуратура АР Крим при Генпрокуратурі України почала кримінальне провадження за фактом затримання заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова в анексованому Криму. Про це повідомляє прес-служба прокуратури АРК.

«Встановлено, що 12 травня 2016 року озброєними співробітниками незаконно утвореного на території анексованого Російською Федерацією півострова Крим органу безпеки – підрозділу ФСБ Росії, на підставі рішень так званих судів, ухвалених за клопотанням «органів прокуратури в Криму», всупереч чинному законодавству України, затриманий заступник голови Меджлісу Ільмі Умеров, після чого проведено обшук в його будинку», – йдеться в повідомленні.

У відомстві вказали на те, що Умерова в Криму звинувачують у публічних закликах і діях, спрямованих на зміну територіальної цілісності Росії. У прокуратурі АРК називають це «порушенням норм міжнародного законодавства» і нагадують, що Крим є анексованою частиною України.

«За вищевказаними фактами прокуратурою АР Крим відкрите кримінальне провадження за ознаками кримінальних злочинів, передбачених ч. 2 ст. 146 КК України – незаконне позбавлення волі або викрадення людини і ч. 2 ст. 162 КК України – порушення недоторканності житла», – сказано в повідомленні.

Матеріали справи направили в Генпрокуратуру України для визначення підслідності. Аналогічні кримінальні провадження були відкриті раніше за фактом обшуків і затримань, які 12 травня пройшли в Бахчисараї.

Підконтрольний Росії прокурор анексованого Криму Наталія Поклонська заявила, що в Бахчисараї 12 травня провели оперативно-слідчі дії, в ході яких затримані прихильники організації «Хізб ут-Тахрір». За її інформацією, затримані четверо, щодо трьох жителів Бахчисараю порушили кримінальну справу. Йдеться про Зеврі Абсеїтова, Ремзі Меметова, Рустема Абельтарова і Енвера Мамутова.

Цього ж дня пройшов обшук у будинку заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова. Його також допитали в кримському управлінні ФСБ Росії, після цього в Умерова взяли підписку про невиїзд.

XS
SM
MD
LG