Доступність посилання

ТОП новини

У Києві проходить мітинг пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу


Мітинг пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу, 18 травня 2016 року
Мітинг пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу, 18 травня 2016 року

У Києві на майдані Незалежності розпочався Всеукраїнський скорботний мітинг, приурочений пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу.

Проект Радіо Свобода, сайт Крим.Реалії проводить пряму трансляцію з цього заходу.

Раніше сьогодні в Національній опері України імені Тараса Шевченка відбувся вечір-реквієм до 72-ї річниці депортації кримськотатарського народу. У заході взяли участь президент України Петро Порошенко з дружиною Мариною Порошенко, також глава Меджлісу Рефат Чубаров, глави дипломатичних місій іноземних держав в Україні, представництв міжнародних організацій, культурні та наукові діячі, керівники релігійних організацій.

18 травня – День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Щорічно в цей день згадують трагічні події 1944 року, коли корінний народ вислали за межі півострова в Середню Азію. Всього було депортовано понад 190 тисяч людей.

В Україні депортацію кримськотатарського народу визнали геноцидом. По всій країні, за винятком окупованих територій, у середу запланована низка заходів.

Щорічно в Криму з нагоди роковин депортації відбувалися масові заходи, в тому числі жалобний мітинг в центрі Сімферополя. Але після анексії півострова Росією в березні 2014 року проведення таких акцій у центрі Сімферополя заборонили.

XS
SM
MD
LG