Доступність посилання

ТОП новини

Майже 60% українців негативно ставляться до призначення Луценка генпрокурором – опитування


Юрій Луценко
Юрій Луценко

Майже 60% українців негативно ставляться до призначення Юрія Луценка генпрокурором України. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології.

За результатами опитування, на запитання «Як Ви взагалі ставитеся до призначення генеральним прокурором Юрія Луценка – позитивно чи негативно?» 20,3% респондентів відповіли «позитивно», 59,5% – «негативно», ще 20,2% не визначилися

«Важко сказати, з цим це пов’язано, зі способом призначення чи специфічним ставленням населення до Юрія Луценка. Бо за ним тягнеться достатньо великий шлейф спірних справ. Таке ставлення до його призначення може бути свідченням просто низької довіри до нього, але вочевидь з такою низькою довірою до нього спочатку буде складніше впроваджувати реформи, в яких він може бути зацікавлений», – зазначив Антон Грушецький, керівник відділу кількісних досліджень КМІС.

Опитування проводили на замовлення клієнта з 13 по 18 травня. Участь у ньому взяли 2039 респондентів зі 110 населених пунктів зі всієї України (окрім окупованих території Луганської та Донецької областей і Криму).

12 травня Верховна Рада підтримала подання президента України про призначення генпрокурором Юрія Луценка. Після цього президент України Петро Порошенко підписав у сесійній залі указ про призначення Луценка.
Перед цим, 12 травня, Верховна Рада України схвалила законопроект, який дозволяє обіймати посаду генпрокурора особі без юридичної освіти.

Ухвалений законопроект №4645 передбачає, що на посаду генерального прокурора України може бути призначений громадянин України, який має вищу освіту та стаж роботи у сфері права або досвід роботи у законодавчому та/або правоохоронному органі понад п’ять років.

Того ж дня, 12 травня, протягом кількох годин голова Верховної Ради Андрій Парубій та Порошенко підписали цей закон, документ опублікували в офіційному виданні «Голос України».

До цього законодавство передбачало, що на посаду генпрокурора України може бути призначений громадянин України, який має вищу юридичну освіту, має стаж роботи в сфері права понад 10 років. Генеральний прокурор призначається президентом України за згоди Верховної Ради.

XS
SM
MD
LG