Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: поліцейська місія на Донбасі, можливо, буде в 2016 році


Питання про поліцейську місію ОБСЄ на Донбасі, можливо, буде вирішене в 2016 році, заявляє президент України Петро Порошенко.

«Півроку тому ми запропонували цю модель, і це питання відкидалося. Сьогодні у нас серйозний дипломатичний успіх, тому що не лише в «нормандському форматі» (Україна, Росія, Франція, Німеччина – ред.), на найвищому рівні ми погодили спільну згоду щодо введення цієї місії, але вже й у Відні, в ОБСЄ під німецьким головуванням наші німецькі партнери розпочали дискусію з питання введення поліцейської місії», – заявив Порошенко.

Глава держави додав, що ці події дають йому підстави «для стриманого оптимізму». «І саме це було для мене базою для твердження, що, можливо, ми завершимо цей процес у 2016 році», – сказав президент.

«На жаль, ми втратили три місяці після цієї заяви, але процес відбувається досить активно», – додав він.

За словами президента, вибори на окупованих територіях Донбасу можливі лише після запровадження поліцейської озброєної місії ОБСЄ, яка гарантує безпеку.

«Чи можуть бути вибори на окупованих територіях Донбасу? Можуть. Чи можуть бути зараз? Можуть, якщо ці вибори проведе сам окупант. І ми аж ніяк, ні ми, ні світ, ці вибори не визнаємо… Чи можуть бути проведені вибори, передбачені Мінськими угодами, за українським законодавством, які будуть проведені тоді, коли ми забезпечимо механізм відновлення українського суверенітету в окремих районах Донецької та Луганської областей? Можуть, але ми всі чітко підкреслюємо, що логіка Мінських угод передбачає, що спочатку має бути виконаний безпековий компонент і лише потім вступає в силу політичний компонент, гуманітарний компонент супроводжується», – сказав глава держави.

За словами Порошенка, безпековий компонент полягає не просто в тому, що припиняють стріляти, цього недостатньо. «Мають бути встановлені на лінії зіткнення постійні ефективні спостережні пункти, які гарантують виконання умови про безпеку. Разом із тим, мають бути встановлені відповідні пости міжнародних сил, які будуть розташовані у місцях зберігання зброї, і будуть встановлені відповідні пости на неконтрольованій ділянці українсько-російського кордону», – заявив президент.

«Хто може встановити ці пости? Раніше казали, що це може бути Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ. Що ми спостерігаємо за останні два тижні: обидва дрони, які використовувала місія ОБСЄ, були збиті окупантами, дронів в ОБСЄ більше не залишалися, дрони дозволяли встановлювати об’єктивну картину, коли порушувався сепаратистами режим припинення вогню», – наголосив Порошенко.

«Тому я чітко поставив питання: ми маємо вирішити питання про запровадження поліцейської озброєної місії ОБСЄ, яка забезпечить безпековий критерій в окремих районах Донбасу», – сказав президент.

Україна раніше виступила з ініціативою розміщення на Донбасі поліцейської місії ОБСЄ, але проти реалізації ідеї виступала Москва і підтримувані Росією сепаратисти.

Генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Дзаннієр нещодавно заявив, що ОБСЄ розглядає можливість відправлення поліцейської місії в контрольовані сепаратистами райони Донбасу на період проведення там місцевих виборів.

XS
SM
MD
LG