Доступність посилання

ТОП новини

Міністр фінансів Німеччини закликав переглянути плани тіснішої євроінтеграції


Вольфґанґ Шойбле, архівне фото
Вольфґанґ Шойбле, архівне фото

Міністр фінансів Німеччини Вольфґанґ Шойбле заявив, що Європейський союз мав би знову обміркувати, чи варта нині глибша інтеграція країн-членів після голосування у Великій Британії за вихід із ЄС.

«У принципі, я прихильник глибшої інтеграції. Але зараз не час», – заявив він у Берліні.

«У час дедалі більшої демагогії й глибокого євроскептицизму Європа не може продовжувати рух дотеперішнім напрямком», – додав він.

Заява Шойбле пролунала після того, як кілька чільних лідерів Євросоюзу закликали відповісти на голосування у Британії про вихід із ЄС іще глибшою інтеграцією країн-членів, що залишаться.

Тим часом у самій Великій Британії двоє з провідних кандидатів на посаду наступного прем’єр-міністра після відставки дотеперішнього Дейвіда Камерона висловили протилежні думки щодо того, як швидко країна має почати процес виходу з ЄС.

Міністр внутрішніх справ Тереза Мей заявила, що Британія має чітко з’ясувати собі свою позицію на переговорах про вихід. За її словами, в разі обрання на посаду голови нині владної Консервативної партії, яку також залишив Камерон, і відтак автоматичного призначення головою уряду вона не буде принаймні протягом цього року подавати офіційне повідомлення про майбутній вихід із ЄС.

Натомість заступник міністра енергетики Андреа Лідсом заявила, що Британія повинна здійснити швидкий поступ у напрямку виходу з ЄС. За її словами, в разі свого прем’єрства вона якнайшвидше подасть це повідомлення, передбачене статтею 50 Лісабонської угоди про функціонування Євросоюзу.

Ця стаття встановлює, що держава-член ЄС, що прагне вийти з союзу, має офіційно повідомити про це Європейську раду і почати переговори про умови виходу. Відтак право Європейського союзу перестане діяти для такої країни з часу, коли таку домовленість буде укладено і схвалено Європейською радою і Європейським парламентом, але не пізніше ніж через два роки з дня офіційного повідомлення. При цьому в разі бажання країни, що вийшла, вступити до ЄС знову вона не матиме ніяких переваг і буде мусити пройти процедуру вступу повністю з самого початку.

XS
SM
MD
LG