Доступність посилання

ТОП новини

Слідчі у справі про збиття літака рейсу МН17 прибули до Москви


Реконструкція з уламків літака рейсу МН17, що впав на Донбасі
Реконструкція з уламків літака рейсу МН17, що впав на Донбасі

Представники міжнародного розслідування, яке з’ясовує обставини катастрофи літака рейсу MH17 авіакомпанії Malaysia Airlines у небі над Донбасом, 5 липня прибули до столиці Росії.

Представник цієї групи Вім де Брейн повідомив російським ЗМІ, що делегація слідчих, прокурорів і поліцейських перебуватиме в Москві два дні. Він не уточнив, з ким саме зустрічатимуться представники міжнародного розслідування, і сказав, що не робитиме жодних заяв за підсумками поїздки до Москви.

За даними російської інформаційної агенції «Інтерфакс», слідчі зустрінуться з представниками оборонного сектора Росії.

До слідчої групи входять експерти з Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів, України, очолює цю групу прокуратура Нідерландів. Основне завдання розслідування – встановити, хто винен у катастрофі.

Раніше інше розслідування, Ради розслідувань у справах безпеки Нідерландів, встановило, що літак «Боїнг-777» «Малайзійських авіаліній» рейсу MH17 із Амстердама до Куала-Лумпура був збитий над Донбасом 17 липня 2014 року ракетою зенітно-ракетного комплексу «Бук», який виробляли в СРСР, а нині виробляють у Росії. Тоді загинули всі 298 людей, що були в літаку.

Після презентації результатів цього технічного розслідування голова Ради розслідувань у справах безпеки Нідерландів окремо заявив, що ракета, якою збили лайнер, була випущена з частини Донбасу, захопленої бойовиками.

Але те розслідування не мало на меті визначати винних.

Захід і Україна заявляють, що мають докази того, що літак збили з комплексу «Бук», наданого бойовикам Росією; наразі достеменно не доведено, чи причетні до цього й кадрові російські військові і російське військове командування. Громадянські розслідувачі кажуть, що визначили кількадесят російських військових, із яких дехто безперечно причетний до збиття. Бойовики і Росія свою причетність відкидають.

XS
SM
MD
LG