Доступність посилання

ТОП новини

В Україні занепокоєні через заклик парламенту Кіпру скасувати санкції проти Росії


©Shutterstock
©Shutterstock

У МЗС України занепокоєні через ухвалення парламентом Кіпру резолюції, що закликає скасувати санкції ЄС проти Росії, запроваджені через російську агресію щодо України.

«Попри те, що сама резолюція не має юридично зобов’язуючого характеру сам факт її ухвалення викликає стурбованість. Він свідчить про нехтування окремими кіпрськими депутатами основоположними принципами міждержавних відносин, основаних на міжнародному праві. Така позиція є нічим іншим як опосередкованою підтримкою дій агресора», – мовиться у заяві українського МЗС, поширеній ввечері 7 липня.

7 липня парламент Кіпру ухвалив резолюцію, що закликає скасувати санкції Європейського союзу щодо Росії, накладені через російську агресію проти України.

Ця резолюція є політичною заявою і не тягне ніяких безпосередніх юридичних наслідків для уряду Кіпру, який визначає зовнішню політику країни.

Резолюцію просувала комуністична марксистсько-ленінська Прогресивна партія трудового народу (АКЕЛ), її також підтримала ліва популістська партія «Громадянський союз».

У резолюції парламент Кіпру закликав уряд країни працювати в Європейській раді з метою скасувати санкції Євросоюзу щодо Росії, в тому числі персональні, і виступив за діалог і співпрацю з Росією.

Санкції ЄС, накладені через агресію Москви на частині Донбасу, відповідно до нині чинної політики Євросоюзу, можуть бути скасовані тільки після повного виконання Росією і підтримуваними нею сепаратистами на частині Донбасу мінських домовленостей про врегулювання в цьому регіоні. Такої ж політики дотримуються і США й інші країни-члени «Групи семи» й деякі інші держави, що теж наклали щодо Росії схожі санкції.

XS
SM
MD
LG