Доступність посилання

ТОП новини

Обама: у США немає поляризації суспільства на расовому ґрунті


Президент США Барак Обама
Президент США Барак Обама

Президент США Барак Обама заперечив твердження, що поляризація суспільства Сполучених Штатів є такою ж, як і в 60-ті роки минулого століття. Про це він говорив 9 липня у Варшаві, де брав участь у саміті НАТО – через два дні після того, як у Далласі, штат Техас, снайпер убив кількох поліцейських.

Обама назвав серію інцидентів із жертвами серед поліцейських і чорношкірих цивільних «жорстким тижнем» для США. Водночас снайпера, яких застрелив правоохоронців у Далласі, президент США вважає «божевільним індивідуумом», який не представляє американське суспільство.

Акції протесту, заворушення й сутички розпочалися в багатьох містах США після того, як цього тижня поліцейські в двох різних містах убили двох чорношкірих цивільних. Відеокадри інцидентів чи їхніх наслідків були поширені в соціальних мережах.

Під час акції протесту в Далласі пролунали постріли.

У спецоперації після цього поліція застрелила снайпера. Ним виявився 25-річний афроамериканець, ветеран війни в Афганістані Міка Джонсон, який заявляв, що ненавидить білих поліцейських.

Під час обшуку у нього вдома було вилучено матеріали для виготовлення вибухових пристроїв, бронежилети, гвинтівки і боєприпаси. Поліція встановила, що він діяв сам, і немає ніяких даних про його зв’язки з міжнародними терористичними організаціями. Однак розслідування ще триває.

Через напад в Далласі президент США Барак Обама на день скоротив поїздку до Європи і повертається додому ввечері 10 липня.

На тлі цих подій деякі коментатори стали заявляти про поляризацію американського суспільства на расовому ґрунті, подібну до тієї, яка була в 1960-х, коли чорношкірі громадяни США боролися проти сегрегації й за свої права – на освіту, на перебування в одних громадських місцях із білошкірими тощо.

XS
SM
MD
LG