Доступність посилання

ТОП новини

СБУ: звинувачення ФСБ на адресу українця Шестакова є безпідставними


У Службі безпеки України називають «абсолютно безпідставними» заяви ФСБ Росії про затримання за звинуваченнями у шпигунстві українського громадянина Артема Шестакова, який працює перекладачем в ОБСЄ. Керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук сказав Радіо Свобода, що факт звільнення Шестакова російською стороною «підтверджує його невинуватість».

Речниця ОБСЄ Александра Тейлор не підтвердила, що Шестакова затримали під час виконання службових обов’язків. Вона зазначила, що, ймовірно, це сталося упродовж трьох останніх днів, коли він був у відпустці.

У Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ заявили, що наразі з’ясовують ситуацію.

«Місія серйозно ставиться до подібних заяв, однак наразі у нас немає доказів на підтримку цих обвинувачень. СММ не буде зараз коментувати ці повідомлення – ми вивчаємо обставини», – йдеться у повідомленні СММ ОБСЄ, опублікованому ввечері 18 липня.

«СММ – це цивільна місія, мандат якої не передбачає ведення розвідувальної діяльності. Метою СММ є сприяння зниженню напруженості і налагодженню діалогу між сторонами, збір інформації та інформування про ситуацію з безпекою в країні, про дотримання чи порушення Мінських угод на щоденній основі. СММ ОБСЄ – це цивільна моніторингова місія, яка працює за принципами прозорості й неупередженості», – наголосили в СММ ОБСЄ.

Раніше у понеділок у Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ підтвердили, що один із їхніх співробітників тимчасово був поза зоною досяжності, але тепер місії відомо про місце його перебування, а також про те, що він у безпеці.

18 травня Федеральна служба безпеки Росії заявила про затримання громадянина України Артема Шестакова, який працює перекладачем спеціальної моніторингової місії Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ) в Україні.

У ФСБ заявили, що Шестаков «за завданням СБУ» на території, яку контролюють сепаратисти угруповання «ЛНР», здійснював «збір інформації політичного, соціально-економічного і військового характеру».

У ФСБ Росії зазначили, що, оскільки «своєю шпигунською діяльністю Шестаков не завдав шкоди безпеці Росії, йому дозволили повернутися на територію України», проте в’їзд до Росії заборонять.

Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці сепаратистів угруповань «ЛНР» і «ДНР», які наразі контролюють частину Луганської та Донецької областей. Москва ці звинувачення відкидає.

XS
SM
MD
LG