Доступність посилання

ТОП новини

Тарасюк на знак протесту відмовився очолювати групу у зв’язках з Польщею


 Борис Тарасюк
Борис Тарасюк

Народний депутат України Борис Тарасюк склав з себе повноваження голови групи міжпарламентських зав’язків з Польщею. Про це він заявив в ефірі Радіо Свобода.

Це рішення депутат пояснює антиукраїнською та безвідповідальною позицією своїх польських колег, які сьогодні визнали Волинську трагедію геноцидом поляків.

«Це так би мовити мій особистий протест на антиукраїнські дії, на неконструктивізм, на безвідповідальність авторів цих польських постав», – сказав Борис Тарасюк.

Депутат вважає, що зараз на часі створення в Україні Інституту Польщі, щоб історики фахово займалися питаннями спільної історії.

«Ми, комітет у закордонних справах Верховної Ради, закликали польських і українських істориків більше уваги приділяти вивченню цих важких сторінок. Щоб цим займалися не політики з обох сторін, відповідальні або безвідповідальні, а щоб цим займалися історики. Тому зараз на часі заснування Інституту Польщі в Україні», – зазначив Тарасюк.

Комітет Верховної Ради України у закордонних справах у своїй заяві зазначив, що «волинською постановою» «надана викривлена, політично і юридично некоректна оцінка подій на Волині», а також звернувся до польських колег з проханням припинити політизацію трагічних сторінок спільної історії.

Сейм Польщі 22 липня ухвалив постанову, якою визнав Волинську трагедію геноцидом громадян Польщі, організованим українським націоналістами. За документом, День пам’яті жертв цієї трагедії у Польщі щороку відзначатиметься 11 липня, оскільки, за даними польських істориків, 11 липня 1943 року було кульмінаційним моментом антипольських акцій на Волині.

На початку червня цього року два колишні президенти України, голови українських церков і представники інтелігенції закликали поляків до примирення і встановлення спільного дня пам’яті жертв польсько-українських конфліктів. На це двісті депутатів польської владної нині партії «Право і справедливість» заявили, що поважають українську державність, але не схвалюють української історичної політики.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG