Доступність посилання

ТОП новини

НСЖУ: половину державних і комунальних газет України роздержавлять цього року


Із 555 державних і комунальних газет України, які підлягають роздержавленню, близько половини – 270 – стануть приватними вже цього року, повідомив у Дніпрі, на виїзному засіданні громадської ради при Держкомтелерадіо України перший секретар Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко.

За його словами, від січня 2016 року, коли набув чинності закон про роздержавлення українських ЗМІ, кожна з редакцій державних, обласних і районних комунальних газет визначилась, чи хоче вона провести реформування першочергово, тобто упродовж нинішнього року, чи поступово – упродовж найближчих трьох років. Переважна більшість редакцій висловилась за першочергове реформування.

Водночас, як зазначив Сергій Томіленко, визначились і засновники друкованих ЗМІ – райдержадміністрації й інші органи влади: близько 90% з них підтримали рішення журналістських колективів відпустити газети «у вільне плавання».

Таким чином, зауважив представник керівництва Національної спілки журналістів України, за три роки в Україні не буде державних та комунальних газет, лише приватні.

На уточнювальні запитання Радіо Свобода Серій Томіленко заявив, що не скрізь «розлучення» колективів газет з їхніми засновниками, органами влади, відбувається добровільно, є близько десятка випадків, коли колективи змушені звертатись до суду, наприклад, у Хмельницькій області, де районне видання виграло суд проти владного органу, який не бажав виходити зі складу засновників.

«Нарешті, з 1 січня, в Україні реалізується закон про реформування друкованих ЗМІ, про який ми дебатували більше ніж 15 років. Нарешті почались практичні кроки. Близько половини видань хочуть першочергово реформуватись. Усі пакети документів передані до Держкомтелерадіо, вже сформований перелік газет комунальних районного й обласного рівня, які включені до проекту постанови Кабінету міністрів України. Починаючи з осені, вони будуть фактично приватизовані в інтересах редакційних колективів», – зазначив Сергій Томіленко.

У грудні 2015 року президент Петро Порошенко підписав закон «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», ухвалений Верховною Радою з урахуванням його пропозицій щодо збереження під час реформування не лише назви, тематичної спрямованості, але і мови видання.

24 листопада 2015 року Верховна Рада України ухвалила закон «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», згідно з яким органи державної влади України не зможуть виступати засновниками і співзасновниками друкованих ЗМІ.

XS
SM
MD
LG