Доступність посилання

ТОП новини

Косово відкинуло прохання Туреччини покарати журналіста через сатиру на переворот


Косово відкинуло прохання Туреччини покарати відомого журналіста через сатиричний відгук на спробу турецького перевороту.

Як наголосив міністр закордонних справ Косова Енвер Ходжай, запит посольства Туреччини у Приштині неприйнятний.

В інтерв’ю Балканській службі Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода він висловив сподівання, що непорозуміння буде вирішене.

Відомий косовський журналіст Берат Бужала в час, коли в Туреччині почалася спроба перевороту 15 липня, написав у фейсбуці, що закликає громадян Косова, що перебувають у Туреччині, приєднатися до армії.

«Це найсерйозніший переворот із часу виникнення «Фейсбуку», – написав журналіст, добре відомий своїми сатиричними заявами, і завершив свій допис зображенням висунутого язика, щоб ніхто не сумнівався, що він жартує.

Але 20 липня посольство Туреччини в Косові направило до МЗС Косова ноту з закликом вжити щодо Бужали заходів через його коментар.

Сам Берат Бужала не коментував цієї суперечки. Асоціація журналістів Косова засудила ноту посольства, назвавши її неприйнятною і скандальною, і закликала Приштину закрити посольство Туреччини.

Іще до спроби перевороту, у квітні, Анкара звернулася зі схожим закликом до Берліна вжити заходів проти німецького комедіянта через його віршик про президента Туреччини, який в Анкарі вважають образливим.

Туреччина зазнає у світі широкої критики через обмеження свободи засобів інформації, що триває вже кілька років.

Після спроби перевороту в Туреччині вже видали ордери на арешт принаймні 89 журналістів.

XS
SM
MD
LG