Доступність посилання

ТОП новини

Ердоган звинувачує Захід у підтримці тероризму


Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган знову заявляє, що «сценарій» невдалого перевороту «був написаний за кордоном». Під час виступу 2 серпня в Анкарі Ердоган також звинуватив Захід у підтримці тероризму.

За його словами, головним джерелом тероризму є приватні школи, створені у США релігійним проповідником Фетхуллахом Ґюленом, якого Ердоган називає натхненником спроби перевороту у Туреччині у результаті якого загинули понад 250 людей.

Реджеп Таїп Ердоган риторично запитав, як США та Туреччина можуть бути стратегічними партнерами. «Ви досі даєте притулок комусь, чиєї екстрадиції я просив», – зазначив Ердоган, говорячи про відмову Вашингтона видати Анкарі Фетхуллаха Ґюлена.

Ґюлен, який живе у США з 1999 року, засудив спробу перевороту у Туреччині і заперечив свою причетність до цього.

Держсекретар США Джон Керрі заявив, що Вашингтон може видати Анкарі Фетхуллаха Ґюлена у разі надання переконливих доказів, які розгляне американський суд.

Раніше Ґюлен, мусульманський проповідник, був одним із наближених соратників поміркованого ісламіста Ердогана. Він був змушений виїхати до США ще 1999 року саме через звинувачення, що він намагається підірвати світські засади турецької держави. Ґюлен і з вигнання відіграв помітну роль у тому, щоб партія Ердогана, консервативна релігійна Партія справедливості і розвитку, 2002 року прийшла до влади в Туреччині. Але їхні шляхи розійшлися, зокрема, через застереження Ґюлена щодо авторитарного стилю правління Ердогана. У травні цього руху рух послідовників Ґюлена «Хізмет» («Служба»), що має мільйони прихильників, був названий у Туреччині терористичним.

XS
SM
MD
LG