Доступність посилання

ТОП новини

CAS відхилив апеляцію на зняття російських важкоатлетів з Олімпіади


Російський патріарх Кирило благословляє російських олімпійців, фото 27 липня 2016 року
Російський патріарх Кирило благословляє російських олімпійців, фото 27 липня 2016 року

Спортивний арбітражний суд (CAS) відхилив апеляцію Федерації важкої атлетики Росії на рішення Міжнародної федерації важкої атлетики (IWF) про відсторонення російських штангістів від Олімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро.

Таким чином 3 серпня суд залишив у силі заборону для всіх 8 російських важкоатлетів, яку Міжнародна федерація важкої атлетики запровадила 29 липня.

У суді зазначили, що рішення IWF є «чинним і пропорційним».

29 липня Міжнародна федерація важкої атлетики повідомила, що вирішила заборонити Федерації важкої атлетики Росії висувати спортсменів і технічних працівників на цьогорічні літні Олімпійські ігри у бразильському Ріо-де-Жанейро. Причиною стала допінгова статистика щодо російських важкоатлетів.

Виконавча рада IWF заявила, що Федерація важкої атлетики Росії і російські важкоатлети «зіпсували репутацію всієї важкої атлетики як спорту».

Росія виставляла на Олімпійські ігри вісім важкоатлетів. Усі вони – чемпіони чи призери чемпіонатів Європи і світу або Олімпійських ігор.

Раніше у Міжнародному олімпійському комітеті заявили, що російські спортсмени можуть бути допущені до нинішніх Олімпійських ігор тільки за індивідуальними рішеннями міжнародних федерацій їхніх видів спорту, якщо вони відповідатимуть низці умов щодо «чистоти» від допінгу.

Причиною таких суворих кроків щодо російських спортсменів стала широка державна програма в Росії, що передбачала вживання спортсменами допінгу і приховування цього. Перші повідомлення про неї з’явилися ще наприкінці 2014 року, восени 2015-го вони здобули ширше підтвердження, а 18 липня Всесвітнє антидопінгове агентство оприлюднило підготовану незалежним експертом доповідь, яка довела існування цієї програми. Тепер ця доповідь має бути розширена і дати остаточні висновки про обсяги «державного допінгу» в Росії, і за результатами цієї розширеної доповіді МОК не виключив нових санкцій проти Росії.

XS
SM
MD
LG