Доступність посилання

ТОП новини

Міністр спорту України схвалив усунення Росії з Паралімпійських ігор


Ігор Жданов
Ігор Жданов

Міністр спорту України Ігор Жданов назвав справедливим і правильним рішення Міжнародного паралімпійського комітету не допустити до цьогорічних Паралімпійських ігор усю команду Росії.

Він нагадав, коментуючи це рішення у фейсбуці, що збірна Росії «десятиліттями була головним конкурентом України на Паралімпійських іграх».

Як заявив Жданов, за побудову державної системи масового вживання допінгу має наставати неминуча та сувора відповідальність.

Раніше в неділю Міжнародний паралімпійський комітет оголосив, що не допускає до цьогорічних Паралімпійських ігор усю команду Росії через скандали з допінгом у російському спорті. Як заявив комітет, державна програма допінгу у спорті в Росії, існування якої було викрите останнім часом, стала «безпрецедентним нападом» на «чистих» спортсменів, що не вживають допінгу. Як заявив президент Міжнародного паралімпійського комітету Філіп Крейвен, російські паралімпійці теж є частиною тієї збанкрутілої системи.

Таким чином, до цьогорічних літніх Паралімпійських ігор у бразильському Ріо-де-Жанейро, що відбудуться там після завершення Олімпійських, не допущені всі 267 російських паралімпійців.

Проте Росія має право оскаржити це рішення у Спортивному арбітражному суді, і в Москві вже заявили, що використають цю можливість.

Це рішення різко відрізняється від рішення Міжнародного олімпійського комітету, який не став усувати з Олімпійських ігор усю російську команду, хоча встановив суворі обмеження на участь в іграх для російських спортсменів. Унаслідок цього понад сто росіян були вилучені з олімпійської команди, з яких багато мали шанси на медалі.

Причиною таких кроків стали викриття існування в Росії широкосяжної державної програми вживання спортсменами допінгу і приховування чи й фальсифікації тестів на допінг, що діяла тривалий час у десятках видів спорту, в тому числі й паралімпійських.

Раніше Ігор Жданов уже кілька разів виступав проти участі в цьогорічних літніх Олімпійських іграх усіх спортсменів із Росії через викриту широку державну програму допінгу в російському спорті.

Цьогорічні літні Олімпійські ігри відбуваються у бразильському Ріо-де-Жанейро з 5 до 21 серпня, після них там 7–18 вересня відбудуться Паралімпійські ігри для спортсменів із обмеженими можливостями.

XS
SM
MD
LG