Доступність посилання

ТОП новини

Вибух у Пакистані: вже 70 загиблих і дві заяви про відповідальність


Добровольці покривають тіла загиблих на місці нападу, Кветта, 8 серпня 2016 року
Добровольці покривають тіла загиблих на місці нападу, Кветта, 8 серпня 2016 року

Унаслідок вибуху, який влаштував смертник біля головних воріт лікарні в місті Кветті на північному заході Пакистану, за останніми наразі даними, загинули не менш ніж 70 людей. Іще понад сто поранені, багато з них у критичному стані. Число виявлених жертв може ще зрости.

Із заявами про відповідальність за напад виступили відразу два ісламістські угруповання, що є суперниками між собою, – «Ісламська держава» і «Джамаат-уль-ахрар», що є підрозділом пакистанського «Талібану».

Речник другого з них Ехсанулла Ехсан заявив, що невдовзі оприлюднить зроблений цим угрупованням відеозапис нападу. Але наразі підтверджень правдивості жодної з цих заяв іще немає.

Вибух був влаштований невдовзі по тому, як до лікарні у Кветті, центрі провінції Белуджистан, доставили тіло вбитого напередодні відомого юриста, президента Асоціації адвокатів Белуджистану Білала Касі. За даними поліції, більшість жертв вибуху – юристи, що зібралися вшанувати пам’ять Касі, застреленого невідомими раніше в понеділок по дорозі до суду. В момент вибуху там було понад 200 людей.

Як заявив речник влади провінції Анвар-уль-Хак Какар, напад на лікарю був вочевидь спланований.

А міністр внутрішніх справ провінції Сарфраз Буґті назвав напад терористичним актом.

Асоціації юристів у всьому Пакистані оголосили про семиденну жалобу й одноденний загальнодержавний страйк на знак протесту проти нападу у Кветті.

Останнім часом у Кветті вже кілька юристів стали цілями чи жертвами нападів.

Також раніше лікарні в Пакистані вже ставали цілями нападів ісламістів.

Кветту вважають силовою базою пакистанських талібів і їхніх союзників. Натомість угруповання «Ісламська держава» досі ще не вчиняло нападів на території Белуджистану.

Провінція Белуджистан, що межує з Іраном і Афганістаном, має значні поклади нафти і газу. Вона потерпає від дій ісламістів, ворожнечі між сунітами й шиїтами і сепаратистського повстанського руху народу белуджів.

XS
SM
MD
LG